Przejdź do treści

Salmonelloza – przyczyny, objawy i leczenie zakażenia

lek. Agnieszka Żędzianlek. Agnieszka Żędzian

6 min. czytaniaAktualizacja:

Głównym źródłem zakażenia pałeczką salmonelli jest skażona żywność pochodzenia zwierzęcego. Przyczyną zachorowania może być również niewłaściwa higiena. Zakażenie salmonellą zazwyczaj przebiega łagodnie. Osoby z obniżoną odpornością narażone są na zakażenia układowe.

Salmonelloza – przyczyny, objawy i leczenie zakażenia

Salmonella – czym jest ta bakteria?

Salmonella to Gram-ujemna pałeczka chorobotwórcza zagrażająca ludziom i zwierzętom. W zależności od budowy i rodzaju zakażenia, które wywołuje, wyróżnia się nawet kilka tysięcy podtypów salmonelli. Do najpopularniejszych należą:

  1. enteritidis, typhimurium, hadar, virchow – odpowiedzialne za zapalenie jelita cienkiego i grubego; 

  2. typhi – zakażenie tą odmianą prowadzi do rozwoju duru brzusznegoLink otwiera się w nowej karcie

  3. paratyphi – wywołuje dury rzekome. 

Choroba układu pokarmowego wywołana pałeczką salmonelliLink otwiera się w nowej karcie nazywana jest salmonellozą. Patogen odpowiada aż za 82% bakteryjnych zakażeń żołądkowo-jelitowych.[1] Choroba najczęściej rozwija się u dzieci poniżej 5. roku życia. 

Salmonella – drogi zakażenia bakterią

Do zakażenia patogenem najczęściej dochodzi – podobnie jak w przypadku jersiniozyLink otwiera się w nowej karcie – drogą pokarmową poprzez spożycie zanieczyszczonej żywności lub wody. Głównym źródłem transmisji bakterii jest zakażone mięso (zwierząt hodowanych, zwierząt i ptactwa dzikiego) i produkty podchodzenia zwierzęcego (mleko, jaja). Do transmisji patogennej bakteriiLink otwiera się w nowej karcie na jajko dochodzi w wyniku przenikania patogenu przez skorupkę. Pałeczki bakterii wykrywane są również w produktach przetworzonych, takich jak: słodycze (np. czekoladowe praliny), gotowe kanapki z serem, hamburgery, przekąski z suszonego mięsa, majonez, kremy, lody. Obecność w nich bakterii wynika z użycia zakażonych jajek do produkcji tych wyrobów.

Do zatrucia salmonellą może dojść również na skutek kontaktu z odchodami zwierząt hodowanych w domu np. zwierząt futerkowych, gadów i płazów. Drogą transmisji są także przedmioty, które miały kontakt ze skażoną żywnością, np. deski do krojenia, blaty kuchenne, kurz domowy, sztućce. Salmonella może być przeniesiona również w drodze kontaktu bezpośredniego z nosicielem bakterii. Do zainfekowania dochodzi także w warunkach szczególnych, takich jak szpitale i domy opieki. 

Objawy i przebieg salmonellozy u osób dorosłych

Rozwój objawów zakażenia salmonellą jest indywidualny i zależy od kilku czynników, m.in.: rodzaju bakterii wywołującej infekcję, wieku pacjenta, ilości spożytego pokarmu czy odporności organizmu. Dolegliwości zakażenia pojawiają się najwcześniej w ciągu 8 godzin, a najpóźniej nawet w ciągu 36 godzin od przeniesienia patogenu. Salmonella daje objawy żołądkowo-jelitowe, podobne do tych występujących w przebiegu zatrucia pokarmowego. Należą do nich:

  1. kurczowe bóle brzucha,

  2. wymioty,

  3. biegunka lub rozwolnienie z domieszką śluzu i krwi,

  4. gorączka,

  5. ból głowy,

  6. dreszcze.

W pojedynczych przypadkach pojawiają się bóle stawowo-kostne i kaszel. Niekiedy salmonelloza przybiera postać przewlekłą, w przebiegu której objawy utrzymują się nawet przez kilka miesięcy. 

Pacjenci o obniżonej odporności znajdują się w grupie ryzyka salmonellozy uogólnionej. Dochodzi do niej na skutek przekroczenia przez bakterię bariery jelitowej i zakażenia innych narządów wewnętrznych, np. trzustki, płuc, serca, mózgu czy kości. Powikłaniem salmonellozy uogólnionej jest posocznica.

Szczególnie niebezpieczne jest zakażenie salmonellą w ciąży. Ze względu na wysokie ryzyko odwodnienia organizmu matki i ciężki przebieg choroby, salmonelloza może prowadzić do poronienia lub przedwczesnego porodu. 

Zakażenie salmonellą u dzieci

Objawy zakażenia salmonellą u dzieci mają cięższy przebieg w porównaniu z osobami dorosłymi. Ponadto mali pacjenci narażeni są na powikłania w postaci odwodnienia i leukocytozy. Oprócz dolegliwości pokarmowych u dzieci zakażenie salmonellą powoduje apatię, nadmierną senność, brak łez podczas płaczu czy zmniejszoną ilość wydalanego moczu. 

Czy salmonella jest zaraźliwa?

Salmonellą można zarazić się również od człowieka, zarówno chorego, jak i tzw. zdrowego nosiciela (to osoba, która nie ma objawów salmonellozy, ale w jej krwi obecne są pałeczki bakterii). Do zakażenia dochodzi w złych warunkach higieniczno-sanitarnych. Patogen zostaje przeniesiony na produkty spożywcze przez osobę, która nie umyła rąk po skorzystaniu z toalety a jest chora lub jest nosicielem. 

Rozpoznanie i leczenie zakażenia salmonellą

Ze względu na objawy podobne do zatrucia pokarmowego, rozpoznanie salmonellozy w oparciu jedynie o obraz kliniczny jest trudne, a często niemożliwe. Niezbędne jest badanie kału (tj. posiew kałuLink otwiera się w nowej karcie) pod kątem obecności w nim bakterii z gatunku Salmonella. Test pomaga również ustalić nosicielstwo patogenu u osób zgłaszających żadnych objawów. Dodatkowo u pacjenta wykonywane są badania krwi z oznaczeniem stężeń przeciwciał klasy IgM, IgG i IgA. 

U większości chorych leczenie przeciwbakteryjne nie jest zalecane, ponieważ zwiększa ryzyko przetrwałego nosicielstwa. U wybranych osób włącza się antybiotyk, którego rodzaj zależy od stanu zdrowia pacjenta i przebiegu choroby. Niekiedy konieczne jest wprowadzenie terapii skojarzonej, polegającej na łączeniu leków. W przypadku ciężkiego zakażenia salmonellą konieczna jest hospitalizacja pacjenta przez minimum 3 dni. 

W większości przypadków salmonella jest chorobą wyleczalną w warunkach domowych. Kluczowe jest nawadnianie organizmu, które wspomoże naturalną detoksykację. Na czas zatrucia i zdrowienia chorego, należy wdrożyć lekkostrawną dietę. W przypadku nasilonych biegunek, pomocne jest zażycie węgla leczniczego.

Profilaktyka zakażenia salmonellą

Profilaktyka salmonellozy opiera się przede wszystkim na przestrzeganiu zasad higieny w przygotowywaniu posiłków i każdorazowe mycie dłoni po kontakcie z potencjalnym źródłem patogenu. Powstrzymaj się od picia wody z nieznanego źródła i spożywania zanieczyszczonych produktów. Pamiętaj o zasadach obróbki termicznej produktów odzwierzęcych, a także właściwym przygotowaniu i przechowywaniu żywności. Pożywienie powinno być posegregowane a poszczególne jego grupy przechowywane w oddzielnych pojemnikach i na osobnych półkach. Zasada ta w szczególności dotyczy surowego mięsa – nie może leżeć obok owoców, warzyw i produktów gotowych do spożycia. Profilaktyka zakażenia salmonellą dotyczy również przygotowania posiłków, a właściwie używania różnych desek do krojenia surowego mięsa, warzyw i owoców. Unikaj rozmrażania i powtórnego zamrażania żywności.

Osobom, które borykają się z przewlekłymi zatruciami pokarmowymi o niejasnej przyczynie, lekarze zalecają wdrożenie diagnostyki pod kątem wykrycia pałeczek salmonelli. Do kontaktu z lekarzem warto zaangażować również domowników. Pamiętaj, że bakteria może być przenoszona przez tzw. zdrowych nosicieli, którzy nie mają żadnych objawów, ale zarażają osoby z bliskiego otoczenia. Pomocna w diagnostyce jest wstępna konsultacja z lekarzem rodzinnym.

Umowa dodatkowa poważne choroby z ochroną rozszerzającą się w czasie

Wraz z wiekiem zwiększa się ryzyko wystąpienia niektórych poważnych chorób, a zmniejsza innych. Niezależnie od wieku, jeśli zachorujesz, możesz potrzebować wsparcia – zarówno finansowego, jak i praktycznej pomocy w organizacji leczenia czy w codziennych czynnościach. Na taki wypadek możesz już teraz wybrać umowę dodatkową do ubezpieczenia na życie – Poważne choroby z ochroną rozszerzającą się w czasieLink otwiera się w nowej karcie dostępną w Nationale-Nederlanden.

Gwarantuje ona wypłatę pieniędzy w przypadku wystąpienia jednej z 32 chorób (w tym m.in. nowotworu złośliwego, zawału serca czy choroby Parkinsona). Co ważne, zakres ubezpieczenia rozszerza się wraz z twoim wiekiem, aby jak najlepiej dopasować się do wyzwań, z którymi być może będziesz musiał lub musiała się zmierzyć.

Oprócz wypłaty świadczenia pieniężnego możesz liczyć też na wsparcie medyczne i opiekuńcze po diagnozie poważnej choroby, czyli praktyczną pomoc, m.in. transport medyczny, dostarczenie leków, pomoc pielęgniarki, pomoc domową, organizację rehabilitacji.

Szczegółowe informacje na temat zakresu ochrony, zasad realizacji świadczeń oraz wyłączeń i ograniczeń odpowiedzialności ubezpieczyciela znajdziesz w ogólnych warunkach ubezpieczenia (OWU)Link otwiera się w nowej karcie. Dowiedz się więcejLink otwiera się w nowej karcie

    lek. Agnieszka Żędzian

    lek. Agnieszka Żędzian

    Lekarz, absolwentka Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Doświadczenie zdobywała, pracując w Klinice Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Uniwersyteckiego Szpitalu Klinicznego w Białymstoku. W pracy z pacjentem stara się zawsze indywidualnie podejść do jego problemu oraz, korzystając ze swojej wiedzy i doświadczenia, postawić właściwą diagnozę. Aby skutecznie pomagać pacjentom, systematycznie podnosi swoje kwalifikacje, biorąc udział w licznych szkoleniach i konferencjach naukowych.

    lek. Agnieszka ŻędzianZobacz artykuły tego autora

    Źródła:

    1. K. Szpura, i in., Zakażenie pałeczką Salmonella enterica u dzieci, Pediatria Polska, 2018, 93(2), s.153–158.

    2. J. Włodarczyk, i in., Zapalenie mięśnia sercowego związane z zakażeniem Salmonella paratyphi C, „Folia Cardiologica”,2019, 14(6), s. 606–609.

    Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych na stronie zdrowie.nn.pl należy skonsultować ich treść z lekarzem. Zdrowie.nn.pl dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów była najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.


    Wypłata do 1 000 000 zł w razie poważnej choroby

    Zapewnij sobie wsparcie finansowe od razu po diagnozie poważnej choroby oraz praktyczne wsparcie i badania m. in. w przypadku zawału, udaru oraz innych poważnych chorób zagrażających życiu.

    Dowiedz się więcejDowiedz się więcej

    Informacja Prawna

    Wypłata do 1 000 000 zł w razie poważnej choroby

    Kategorie

    Podobne tematy