Przejdź do treści

SIBO – przyczyny, objawy i charakterystyka

Redakcja NN

lek. Wiktor Trela

7 min. czytaniaAktualizacja:

SIBO to zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego. Dochodzi do niego na skutek działania wielu czynników. Charakterystycznym objawem jest bolesne wzdęcie, powiększenie i napięcie powłok brzucha.

SIBO – przyczyny, objawy i charakterystyka

SIBO – czym jest?

SIBOLink otwiera się w nowej karcie (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) to określenie zespołu przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim. Syndrom charakteryzuje się nadmiernym wzrostem liczby bakterii (zarówno korzystnych, jak i patogennych) lub występowaniem ich nietypowego rodzaju w jelicie cienkim. Zarówno etiologia SIBO, jak i częstość jego występowania w społeczeństwie jest nie do końca znana i jasna. Biorąc pod uwagę przyczyny i objawy syndromu, najczęściej powstaje on jako skutek uboczny nieprawidłowości w pracy układu pokarmowego, wynikających m.in. z rozwoju innych chorób bezpośrednio oddziałujących na pracę jelit. Szacuje się, że w Polsce z zespołem rozrostu bakteryjnego boryka się ponad 30% populacji osób dorosłych. 

Przyczyny SIBO – jak dochodzi do rozrostu bakteryjnego?

O ile sama diagnostyka SIBO jest prosta, o tyle ustalenie jednoznacznej przyczyny rozwoju syndromu jest trudne i nie zawsze możliwe. Do rozrostu bakteryjnego dochodzi na skutek wielu czynników. Wskazuje się na następujące przyczyny SIBO:

  • zaburzenie motoryki przewodu pokarmowego (zwolniony pasaż jelit) – mówimy o nim wtedy, kiedy dochodzi do zalegania treści pokarmowej w jelicie cienkim; zalegający pokarm zaburza prawidłową mikroflorę bakteryjną, przyczyniając się do nadmiernego rozrostu patogenów;

  • wady lub zmiany anatomiczne układu trawiennego – wszelkie nieprawidłowości w budowie jelit mogą sprzyjać namnażaniu się bakterii; 

  • zaburzenia wydzielania enzymów trzustkowych;

  • choroby jelitLink otwiera się w nowej karcie – zespół jelita nadwrażliwego, zespół krótkiego jelita, choroba Leśniowskiego-Crohna, celiakia; 

  • choroby wątroby – choroby zapalne, marskość wątroby;

  • choroby tarczycy – niewyrównana niedoczynność tarczycy, Hashimoto; 

  • zaburzenia neurologiczne – neuropatia cukrzycowa.

Objawy zespołu przerostu bakteryjnego

Kolonia bakterii w zdrowym jelicie cienkimLink otwiera się w nowej karcie nie przekracza 1000/ml. Na prawidłową mikroflorę narządu wpływ mają: perystaltyka jelit, enzymy trzustkowe, wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Zaburzenie tych procesów prowadzi do nadmiernego namnażania się bakterii. Ich zbyt duża liczba skutkuje pojawieniem się różnorodnych objawów, takich jak: 

  • bolesne wzdęcie brzucha z silnym napięciem powłok (bardzo często pojawiające się natychmiast po jedzeniu i utrzymujące się kilka godzin),  

  • nadmierne oddawanie gazów, 

  • bóle brzucha (kłucie, bóle tępe lub bardzo ostre),

  • uczucie pełności w brzuchu lub przelewanie, 

  • częste biegunki (wodniste lub tłuszczowe),  

  • zatwardzenie, 

  • mdłości, 

  • zgaga,

  • wysypka skórna, 

  • uczucie zmęczenia i brak energii.  

Intensywność i częstotliwość objawów zależy od metabolizmu bakterii, które wykazują nadaktywność w przewodzie pokarmowym na skutek spożywania niektórych pokarmów. Zaostrzenie objawów i pojawianie się kolejnych dolegliwości wynika z niepodjęcia leczenia. U pacjentów zbyt długo bagatelizujących symptomy dochodzi do zaburzenia wchłaniania węglowodanów, białek i tłuszczów, co objawia się szybką utratą masy ciała lub niedożywieniem. Ponadto nieleczony zespół SIBO upośledza wchłanianie kluczowych dla organizmu witamin: A, B, D, E, K. Następują wtedy: spadek odporności, apatia, uczucie zmęczenia, trudności z koncentracją i problemy skórne.  

Sprawdź: Objawy neurologiczne SIBOLink otwiera się w nowej karcie

Diagnostyka SIBO

Diagnostyka SIBO jest prosta i nieinwazyjna. Niezbędne jest wykonanie oddechowego testu wodorowo-metanowego. Przed rozpoczęciem procedury pacjent wypija skoncentrowany roztwór laktulozy, a następnie w cyklach co 15–20 minut przeprowadzany jest pomiar składu wydychanego powietrza (a dokładnie ilość wydychanych gazów, które wskazują liczbę obecnych w jelicie cienkim bakterii). Całkowity czas badania wynosi około 3 godzin. Test wodorowo-metanowy może być przeprowadzony u wszystkich pacjentów powyżej szóstego roku życia. Jego zaletą jest bezpieczna i nieinwazyjna procedura, niepowodująca żadnych skutków ubocznych. Wysoka czułość badania pozwala w krótkim czasie zdiagnozować SIBO i wielkość kolonii bakterii zalegających w jelicie cienkim. Dodatkowo gastrolog może zlecić wykonanie badań uzupełniających, pomocnych w szczegółowej diagnostyce SIBO. Są to: 

  • morfologia krwi z oznaczeniem witaminy B12, 

  • badanie poziomu albumin, 

  • badania obrazowe jamy brzusznej (USG, RTG),

  • badanie mikroskopowe kału.

Przygotowanie do oddechowego testu wodorowo-metanowego 

Wiarygodność diagnostyki SIBO zależy od odpowiedniego przygotowania pacjenta. Badanie może być przeprowadzone u osób w różnym stanie zdrowia, jednak z zachowaniem konkretnych wskazówek. Zalecane jest, by do testu w kierunku SIBO przystąpić minimum 4 tygodnie po skończeniu kuracji antybiotykowej, kuracji probiotycznej, kolonoskopii, wlewów barytowych i hydrokolonoterapii. Na minimum 24 godziny przed badaniem pacjent powinien zrezygnować z przyjmowania enzymów trawiennych i suplementów diety. Ostatni posiłek (w tym płyny) należy przyjąć na 12 godzin przed badaniem.

Wiarygodność badania zależy również od zastosowanej diety. Obowiązuje ona od 24 do 48 godzin przed testem. Dozwolone jest spożywanie: jajek, tłuszczy roślinnych, chudego mięsa, białego ryżu, wody lub słabej herbaty. Nie należy stosować ostrych przypraw oraz słodyczy. 

SIBO a nietolerancje pokarmowe 

Bardzo często SIBO mylone jest z nietolerancjami lub alergiami pokarmowymi. Podobne objawy daje m.in. zespół jelita nadwrażliwego, nietolerancja glutenu, laktozy i kazeiny. Dlatego przed przystąpieniem do testu wodorowo-metanowego w kierunku SIBO zalecane jest wykonanie testów na nietolerancje pokarmowe. Co jednak ważne, obecność u pacjenta nietolerancji lub alergii pokarmowej nie wyklucza zespołu SIBO. 

Przeczytaj: Choroby układu pokarmowego – zbiór informacji o powszechnych przypadłościachLink otwiera się w nowej karcie

Leczenie i profilaktyka zespołu SIBO

Leczenie SIBO jest długie i złożone. Pierwszy etap zakłada antybiotykoterapię mającą na celu całkowite wyjałowienie jelit z bakterii. Podczas terapii pacjent nie przyjmuje probiotyków. Kuracja antybiotykiem bakteriobójczym trwa od 10 do 14 dni. Jej uzupełnieniem są enzymy trawienne i środki farmakologiczne wspomagające pracę żołądka i perystaltykę jelit. W przypadku niedoborów witamin konieczna jest ich suplementacja. Czas i dawkowanie środków farmakologicznych dobierane jest indywidualnie do stanu zdrowia pacjenta. Leczenie powinno być prowadzone pod ścisłą kontrolą lekarza gastrologa. Po zakończeniu antybiotykoterapii następuje drugi etap leczenia, polegający na odbudowie prawidłowej mikroflory jelita cienkiego. Pacjentowi podawane są odpowiednie szczepy probiotyków. 

W leczeniu SIBO ogromne znaczenie ma stosowanie odpowiedniej diety, zarówno podczas leczenia, jak i w etapie odbudowywania środowiska bakteryjnego jelita cienkiego. W tym celu stosuje się tzw. dietę low FODMAP, czyli opartą o produkty z niską zawartością oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli. Wytyczne diety low FODMAP są bardzo restrykcyjne, a jej dostosowanie do pacjenta wymaga wsparcia dietetyka. Dieta składa się z trzech etapów. 

  • Pierwszy, najbardziej restrykcyjny, wyklucza z jadłospisu wiele spożywanych wcześniej produktów i napojów. Ten etap, w zależności od zdrowia pacjenta, powinien trwać od 6 do 8 tygodni. 

  • Drugi etap polega na stopniowym wprowadzaniu zakazanych produktów. Kluczowa jest obserwacja reakcji organizmu i odnotowanie pojawienia się wszelkich objawów, np. wzdęć, biegunek, zatwardzenia. W przypadku odczuwania dolegliwości po zjedzeniu danego produktu powinien być on na stałe wykluczony z diety pacjenta. Okres wychodzenia z diety low FODMAP jest długi i może zająć nawet do pół roku. Nieprawidłowe przeprowadzenie drugiego etapu diety niekiedy skutkuje nawrotem SIBO, dlatego warto w tym okresie zdać się na pomoc dietetyka. 

  • Ostatni etap diety low FODMAP polega na podsumowaniu i ułożeniu indywidualnej diety w oparciu o produkty, na które organizm reaguje prawidłowo. Niestety SIBO w większości przypadków prowadzi do trwałego wykluczenia z diety niektórych produktów fermentujących. Najczęściej są to cebula i czosnek. 

Umowa dodatkowa poważne choroby z ochroną rozszerzającą się w czasie

Wraz z wiekiem zwiększa się ryzyko wystąpienia niektórych poważnych chorób, a zmniejsza innych. Niezależnie od wieku, jeśli zachorujesz, możesz potrzebować wsparcia – zarówno finansowego, jak i praktycznej pomocy w organizacji leczenia czy w codziennych czynnościach. Na taki wypadek możesz już teraz wybrać umowę dodatkową do ubezpieczenia na życie – Poważne choroby z ochroną rozszerzającą się w czasieLink otwiera się w nowej karcie dostępną w Nationale-Nederlanden.

Gwarantuje ona wypłatę pieniędzy w przypadku wystąpienia jednej z 32 chorób (w tym m.in. nowotworu złośliwego, zawału serca czy choroby Parkinsona). Co ważne, zakres ubezpieczenia rozszerza się wraz z twoim wiekiem, aby jak najlepiej dopasować się do wyzwań, z którymi być może będziesz musiał lub musiała się zmierzyć.

Oprócz wypłaty świadczenia pieniężnego możesz liczyć też na wsparcie medyczne i opiekuńcze po diagnozie poważnej choroby, czyli praktyczną pomoc, m.in. transport medyczny, dostarczenie leków, pomoc pielęgniarki, pomoc domową, organizację rehabilitacji.

Szczegółowe informacje na temat zakresu ochrony, zasad realizacji świadczeń oraz wyłączeń i ograniczeń odpowiedzialności ubezpieczyciela znajdziesz w ogólnych warunkach ubezpieczenia (OWU)Link otwiera się w nowej karcie. Dowiedz się więcejLink otwiera się w nowej karcie

    Redakcja NN

    Dbamy o Twoje zdrowie – także poprzez rzetelne informacje. Dlatego artykuły na naszej stronie są tworzone przez zespół specjalistów: lekarzy, fizjoterapeutów, dietetyków oraz doświadczonych redaktorów medycznych.

    Nasi eksperci nie tylko dzielą się wiedzą teoretyczną – przekazują też praktyczne wskazówki oparte na swoim doświadczeniu zawodowym. Piszą o tym, co naprawdę ważne dla Twojego zdrowia: od profilaktyki, przez diagnostykę, po metody leczenia.

    Stawiamy na przejrzystość, dlatego pod każdym artykułem znajdziesz bibliografię i źródła. W ten sposób wspieramy Cię w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących Twojego zdrowia.

    Redakcja NNZobacz artykuły tego autora

    Źródła:

    1. J. Gąsiorowska, M. Czerwionka-Szaflarska, Zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego a zespół jelita nadwrażliwego, Przegląd. Gastroenterologiczny 2013.

    Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych na stronie zdrowie.nn.pl należy skonsultować ich treść z lekarzem. Zdrowie.nn.pl dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów była najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.


    Wypłata do 1 000 000 zł w razie poważnej choroby

    Zapewnij sobie wsparcie finansowe od razu po diagnozie poważnej choroby oraz praktyczne wsparcie i badania m. in. w przypadku zawału, udaru oraz innych poważnych chorób zagrażających życiu.

    Dowiedz się więcejDowiedz się więcej

    Informacja Prawna

    Wypłata do 1 000 000 zł w razie poważnej choroby

    Kategorie

    Podobne tematy