Jak można leczyć zespół jelita drażliwego?
Zespół jelita drażliwego to przykry towarzysz na całe życie. Nie można wyleczyć choroby. Można jednak łagodzić objawy, które jej towarzyszą. Każdorazowo więc, mówiąc o leczeniu zespołu jelita drażliwego, mam na myśli wyciszanie jego symptomów. Dzięki terapii zredukujesz dokuczliwe wzdęcia, bóle brzucha, biegunkę lub zaparcia i szereg symptomów spoza układu pokarmowego. Skonsultuj się z gastroenterologiem i wykonaj zlecone badania. Trafna diagnoza to podstawa przynoszącej korzyści terapii.

Znaczenie ruchu w leczeniu zespołu jelita drażliwego
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Daleya i wspólników, aktywność fizyczna przyczynia się do redukcji zaparć, jakie towarzyszą zespołowi jelita drażliwego [1]. Dalsze analizy wykazały, że szczególnie korzystny efekt ruchu zauważalny jest u osób z nadwagą. To w tej grupie objawy zespołu jelita drażliwegoLink otwiera się w nowej karcie (zarówno ze strony układu pokarmowego np. przelewanie w jelitachLink otwiera się w nowej karcie, jak i spoza niego) są szczególnie nasilone. Mało tego – zapadalność na zespół jelita drażliwego jest tu aż trzykrotnie wyższa niż w populacji ogółem [1]. Wraz z rozpoczęciem treningów i redukcją masy ciała nasilenie objawów ustępowało (wyjąwszy ból).
Zespół jelita drażliwego a leczenie psychoterapeutyczne
Jednym z objawów pozajelitowych zespołu jelita drażliwego są zaburzenia lękowo-depresyjne. Jak wynika z przeprowadzonych badań, terapia poznawczo-behawioralna, hipnoza oraz złożona psychoterapia korzystnie wpływają nie tylko na kondycję psychiczną osób zmagających się ze schorzeniem [1]. Takie metody terapeutyczne przyczyniają się też do redukcji niektórych objawów jelitowych.
Równocześnie z terapią lub zamiast niej mogą być stosowane leki przeciwdepresyjne. Pozwalają one zredukować wiele towarzyszących chorobie symptomów (w tym ból) już po kilkunastu dniach stosowania. Bezpieczne i skuteczne są m.in.:
amitrypylina,
doksepina,
desipramina,
fluoksetyna,
imipramina,
paroksytyna.
Leczenie jelita drażliwego za pomocą diety
Jak wynika z przeprowadzonych wywiadów lekarskich, aż 80% pacjentów z zespołem jelita drażliwego zauważa związek stosowanej diety z nasileniem bądź ustawaniem objawów [1]. Podobne wnioski wysnuto w raporcie NutriNet-Sante Cohort z 2018 r. Przebadano wówczas aż 33 343 osoby. Wyniki potwierdziły, że im więcej w diecie produktów wysoko przetworzonych, tym bardziej nasilają się objawy zespołu jelita drażliwego [2].
W łagodzeniu objawów ważne jest nie tylko ograniczenie produktów wysoko przetworzonych. Dieta w zespole jelita drażliwegoLink otwiera się w nowej karcie powinna być uboga w:
fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy (zawierają je np. mleko, cebula),
poliole (np. ksylitol, mannitol),
gluten (np. pszenicę, jęczmień).
Wyeliminowanie tych składników z codziennej diety przyczynia się do uregulowania perystaltyki jelit. Pozwala też zredukować wzdęcia pobudzane przez składniki łatwo fermentujące w jelitach.
Leczenie zespołu jelita drażliwego suplementami błonnika
Badania przeprowadzone w 2009 r. nie pozostawiają złudzeń – stosowanie błonnika rozpuszczalnego w dawce 10–25 g/dobę korzystnie wpływa na jakość życia osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego. Trzymiesięczny okres suplementacji zredukował objawy tej choroby jelitLink otwiera się w nowej karcie u 52% osób. Ważne, by był to błonnik rozpuszczalny. Znajdziesz go m.in. w świeżych owocach i wielu warzywach czy w babce (lancetowatej, płesznik i jajowatej), a także w gotowych suplementach diety.
Błonnik nierozpuszczalny działa odwrotnie – nasila wzdęcia, ból brzucha i zaparcia. Znajduje się on m.in. w: warzywach kapustnych i korzeniowych, ziarnach, otrębach pszennych, a także w orzechach. Pobudza perystaltykę jelit, a także stymuluje florę bakteryjną do interakcji z układem immunologicznym oraz nerwowym, ulokowanymi na tym odcinku przewodu pokarmowego.
Domowe leczenie zespołu jelita drażliwego za pomocą roślin
Do łagodzenia dolegliwości związanych z zespołem jelita drażliwego istotnie przyczynia się stosowanie olejku z mięty pieprzowej. Potwierdzają to badania przeprowadzone przez Alama i wspólników – po zaprzestaniu suplementacji dolegliwości wracały [1]. Taki efekt to wynik rozluźniającego wpływu olejku na napięcie mięśni gładkich, zmianę czucia trzewnego, a także wpływ antybakteryjny i przeciwzapalny.
Korzystne jest stosowanie ziół na jelita:
działających przeciwzapalnie: rumianku i dziurawca,
hamujących biegunkę: kory dębu, szałwii lekarskiej, zielonej herbaty,
usprawniających trawienie: kopru włoskiego, kminku, pokrzywy,
działających probiotycznie: mniszka lekarskiego, cykorii.
Leczenie farmakologiczne zespołu jelita drażliwego
Dobór środków farmakologicznych wykorzystywanych do leczenia zespołu jelita drażliwego zależny jest od postaci choroby. Przy dominujących biegunkach i schorzeniu mieszanym lekarz może zalecić stosowanie ryfaksyminy-alfa w dawce 1650 mg/dobę. Lek działa przeciwbakteryjnie – likwiduje bakterie, których przewaga jest niekorzystna (E. coli, Streptococcus i Clostridium spp.) Natomiast przy zespole jelita drażliwego, któremu towarzyszy wyłącznie biegunka (co nie dotyczy mieszanej postaci choroby), stosowany może być też loperamid. W chorobie jelit z dominującymi zaparciami pomocniczo można sięgać po makrogole. Działają one przeczyszczająco, ale nie przyczyniają się do redukcji innych objawów choroby.

Z wykształcenia jest socjologiem. Kreowaniem treści psychologicznych i medycznych zajmuje się od 2017 r. To nie tylko jej praca, ale przede wszystkim pasja, którą pragnie dzielić się z innymi. Kiedy nie pisze – czyta thrillery i horrory, zgłębia tajniki kuchni wegetariańskiej lub wylewa siódme poty podczas dynamicznego nordic walkingu.
Katarzyna Grzyś-KurkaZobacz artykuły tego autoraPodziel się z innymi
Udostępnij artykuł w social-mediach.
Facebook - Link otwiera się w nowej karcieInstagram - Link otwiera się w nowej karcieTwitter - Link otwiera się w nowej karcieŹródła:
A. Pietrzak, B. Skrzydło-Radomańska i in., Rekomendacje diagnostyczno-terapeutyczne w zespole jelita nadwrażliwego, „Gastroenterology Review” 2018, nr 13 (4), s. 1–30.
L. Schnabel, C. Buscail, Association Between Ultra-Processed Food Consumption and Functional Gastrointestinal Disorders: Results From the French NutriNet-Santé Cohort, https://journals.lww.com/ajg/abstract/2018/08000/association_between_ultra_processed_food.20.aspx, dostęp: 22.08.2023 r.
K. Adrych, Zespół jelita drażliwego w świetle najnowszych wytycznych, „Forum Medycyny Rodzinnej”, 2018, t. 12, nr 6, s. 224–233.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych na stronie zdrowie.nn.pl należy skonsultować ich treść z lekarzem. Zdrowie.nn.pl dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów była najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.