Przelewanie w jelitach - jakie są przyczyny?
Przelewanie w jelitach to stan zarówno fizjologiczny, jak i patologiczny. Jest naturalny, kiedy nasz jadłospis obfituje w produkty wzdymające, jest się głodnym lub posilało się w pośpiechu. Jednak przelewanie w jelitach to też objaw chorób, w tym m.in. nietolerancji pokarmowych, choroby wrzodowej, zespołu jelita drażliwego.

Przelewanie w jelitach – przyczyny
Przelewanie w jelitach najprościej można opisać jako dość głośne burczenie w brzuchu. Uczucie to związane jest z mieszaniem się treści pokarmowej z kwasami w żołądku, co jest w zupełności fizjologicznym zjawiskiem. Objaw ten stanowi również konsekwencję nagromadzenia gazów jelitowych w nadmiernych ilościach. Nadmiar gazówLink otwiera się w nowej karcie pojawia się w wyniku spożycia pokarmów wzdymających. Przykładem tego typu żywności są: fasola, brokuły, cebula, karczochy, kapusta, śliwki, kapusta, brukselki, groch, szparagi. Bulgotanie w jelitach pojawia się, kiedy jest się głodnym – przy pustym żołądku tzw. ruchy perystaltyczne są głośniejsze. Odpowiadają one za przesuwanie się treści pokarmowej od początkowego do końcowego odcinka przewodu pokarmowego, czyli od przełyku aż do odbytnicy. Przelewanie w jelitach może wystąpić w wyniku zbyt szybkiego jedzenia i połykania w międzyczasie dużej ilości powietrza. Przy wymienionych wyżej sytuacjach objaw ten zlikwidować można, stosując zdrowe nawyki żywieniowe. W tym przede wszystkim rozłożenie dziennego zapotrzebowania energetycznego na 4-5 posiłki, spożywane w regularnych odstępach czasu, spożywanie urozmaiconej diety, a także dbałość o spokojne, na siedząco posilanie się i dokładne przeżuwanie każdego kęsa.
Przeczytaj więcej na temat uczucia pełności w brzuchuLink otwiera się w nowej karcie.
Niemniej jednak głośne przelewanie w jelitach może być również objawem chorobowym. Obserwuje się je w przebiegu zespołu jelita drażliwego, choroby wrzodowej, nietolerancji pokarmowych. Zapoznaj się z krótką charakterystyką tych schorzeń. Wiedza na ich temat pozwoli Ci szybciej wychwycić ewentualne nieprawidłowości, co stanowi element pierwszorzędowej profilaktyki zdrowotnej.
Zespół jelita drażliwego jako przyczyna przelewania w jelitach
Zespół jelita drażliwegoLink otwiera się w nowej karcie to przewlekła (trwająca przynajmniej 3 miesiące) choroba przewodu pokarmowego, której przyczyny powstania nie zostały jasno określone. Wśród potencjalnych czynników jej rozwoju wymienia się m.in.: infekcję jelitową, dietę ubogą w błonnik, nadmierny rozrost flory bakteryjnej. Zespół jelita drażliwego poza przelewaniem w jelitach charakteryzuje się:
bólem brzucha (ostrym, skurczowym, zazwyczaj podbrzusza i lewego dołu biodrowego),
zaburzeniem rytmu wypróżnień – biegunka (stolce mogą być wodniste lub półpłynne) lub zaparcia (zmniejszona częstotliwość wypróżnień, stolec jest twardy, utrudnione oddawanie stolca, uczucie niepełnego wypróżnienia),
odbijaniem, zgagą, wzdęciami brzucha, nudnościami i wymiotami.
Ważnym czynnikiem w leczeniu zespołu jelita drażliwego jest dieta - powinna być bogata w błonnik rozpuszczalny, o ograniczonej zawartości ciężkostrawnych węglowodanów i substancji predysponujących do zaburzeń pracy przewodu pokarmowego, np. glutenu, laktozy czy fruktozy. W związku z istotną rolą mikrobioty jelitowej w patogenezie zespołu jelita drażliwego, zadbaj o jej korzystną modyfikację. Probiotyki to żywe drobnoustroje, które dostarczyć można w formie środków farmaceutycznych lub razem z pokarmem. U niektórych osób wskazana jest farmakoterapia.
Nietolerancje pokarmowe a przelewanie w jelitach
Burczenie i przelewanie w brzuchu typowe jest dla nietolerancji pokarmowych. Warto wyjaśnić w tym miejscu różnicę między nietolerancją a alergią. Oba stany należą do nadwrażliwości pokarmowej, czyli nieprawidłowej reakcji organizmu na pokarmy, które w przypadku osób zdrowych są nieszkodliwe. Nietolerancja pokarmowa nie stymuluje działania systemu odpornościowego, a alergia pokarmowa opiera się na takim działaniu. Jedną z częściej występujących jest nietolerancja laktozy, która objawia się przede wszystkim bólem brzucha, odbijaniem, biegunkami, wzdęciami, uczuciem przelewania w brzuchu. Niekiedy towarzyszyć jej mogą ból głowy, ogólne osłabienie, zmiany skórne – świąd, pieczenie, zaczerwienienie skóry. Leczenie nietolerancji pokarmowej polega przede wszystkim na wyeliminowaniu z diety produktu spożywczego odpowiedzialnego za występowanie objawów chorobowych na okres 6-12 miesięcy. Po tym czasie wprowadza się dany produkt ponownie do diety – pod kontrolą lekarza, stopniowo i w małych ilościach.
Głośne przelewanie w jelitach – choroba wrzodowa i zapalenie
Burczenie i przelewanie w jelitach to objaw choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicyLink otwiera się w nowej karcie. W przypadku tej choroby dolegliwości pojawiają się około 1–3 godziny po posiłku. Towarzyszącymi jej objawami są: dyskomfort i ból brzucha (zazwyczaj zlokalizowany w nadbrzuszu, odczuwany wcześnie rano lub w nocy), pieczenie za mostkiem, czkawka, nudności, wymioty, niesmak w ustach, spadek masy ciała, kwaśne lub gorzkie odbijanie, brak apetytu, zaparcia na przemian z biegunkami. W przypadku choroby wrzodowej istotnym elementem leczenia jest dieta na jelita. Należy wykluczyć papierosy. Farmakoterapią zwalcza się zakażenie i objawy. W niektórych przypadkach konieczne jest leczenie operacyjne. Główną przyczyną występowania choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy jest zakażenie Helicobacter pyloriLink otwiera się w nowej karcie. Inne to m.in. uwarunkowania genetyczne, przyjmowanie NLPZ, palenie papierosów.
Dowiedz się, jak leczyć zakażenie Helicobacter pyloriLink otwiera się w nowej karcie oraz stanów zapalnych jelita grubegoLink otwiera się w nowej karcie.
Przelewanie i bulgotanie w brzuchu może być też objawem stanów zapalnych jelit. Wśród tej kategorii chorób najbardziej znane są wrzodziejące zapalenie jelit i choroba Leśniowskiego-Crohna. Poza przelewaniem w jelitach towarzyszą im bóle brzucha, biegunki, krew w stolcu (ujawniona lub nie), osłabienie lub utrata wagi.
Dbamy o Twoje zdrowie – także poprzez rzetelne informacje. Dlatego artykuły na naszej stronie są tworzone przez zespół specjalistów: lekarzy, fizjoterapeutów, dietetyków oraz doświadczonych redaktorów medycznych.
Nasi eksperci nie tylko dzielą się wiedzą teoretyczną – przekazują też praktyczne wskazówki oparte na swoim doświadczeniu zawodowym. Piszą o tym, co naprawdę ważne dla Twojego zdrowia: od profilaktyki, przez diagnostykę, po metody leczenia.
Stawiamy na przejrzystość, dlatego pod każdym artykułem znajdziesz bibliografię i źródła. W ten sposób wspieramy Cię w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących Twojego zdrowia.
Redakcja NNZobacz artykuły tego autoraPodziel się z innymi
Udostępnij artykuł w social-mediach.
Facebook - Link otwiera się w nowej karcieInstagram - Link otwiera się w nowej karcieTwitter - Link otwiera się w nowej karcieŹródła:
K. Adrych, Zespół jelita drażliwego w świetle najnowszych wytycznych, „Forum Medycyny Rodzinnej” 2018, t. 12, nr 6, s. 224–233.
A. Marsh, E.M. Eslick, G.D. Eslick, Does a diet low in FODMAPs reduce symptoms associated with functional gastrointestinal disorders? A comprehensive systematic review and meta-analysis, „European Journal of Nutrition” 2015, nr 3, s. 897–906.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych na stronie zdrowie.nn.pl należy skonsultować ich treść z lekarzem. Zdrowie.nn.pl dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów była najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.