Przejdź do treści

Od czego jest zgaga? Jakie są przyczyny?

Redakcja NN

4 min. czytaniaAktualizacja:

Od czego bierze się zgaga? Z pewnością zadajesz sobie to pytanie w chwilach, w których odczuwasz nieprzyjemne pieczenie w przełyku. Pamiętaj, że często sam wpływasz na pojawienie się tego objawu - głównie poprzez nieprawidłową dietę. Innym powodem dolegliwości mogą być choroby układu pokarmowego. Zobacz, jakie są przyczyny zgagi.

Od czego jest zgaga? Jakie są przyczyny?

Jak powstaje zgaga?

Zgaga jest objawem, który charakteryzuje się występowaniem nieprzyjemnego pieczenia za mostkiem, a niekiedy także w gardle. Zdarza się, że razem z nią pojawia się ból w klatce piersiowej i nadbrzuszu, nieprzyjemny posmak w ustach i kaszel. Dolegliwości mogą mieć różny stopień nasilenia. Na zgagę mogą cierpieć zarówno osoby dorosłe, jak i dzieci.

Od czego jest zgaga? Pieczenie za mostkiem i w gardle pojawia się wtedy, gdy treść z żołądka przedostanie się do przełyku. Jest ona kwaśna, dlatego podrażnia jego śluzówkę. W efekcie odczuwasz nieprzyjemne objawy.

Treść z żołądka cofa się do przełyku, gdy dolny zwieracz przełyku nie funkcjonuje prawidłowo. Jest to mięsień, który ma za zadanie przepuszczać pokarm tylko w jedną stronę (do żołądka). Niekiedy na skutek różnego rodzaju nieprawidłowości dochodzi do jego rozluźnienia. Wówczas otwiera się, co w efekcie powoduje cofanie się kwaśnej treści żołądka. Powstawaniu zgagi sprzyja także nadmierna produkcja soku żołądkowego, czyli tzw. zakwaszenie żołądkaLink otwiera się w nowej karcie.

Jakie są przyczyny zgagi?

Aby uniknąć nieprzyjemnych objawów, powinieneś zdawać sobie sprawę, od czego można mieć zgagę. Jedną z jej przyczyn jest refluks żołądkowo-przełykowyLink otwiera się w nowej karcie. Jest to choroba układu pokarmowego, która dotyczy nawet 20-40% osób. W jej przebiegu stwierdza się opóźnione opróżnianie żołądka, nieprawidłową perystaltykę przełyku, a także samoistne rozluźnianie się dolnego zwieracza przełyku lub jego nieprawidłowe napięcie. Pieczenie za mostkiem to nie jedyne objawy choroby refluksowej. Pacjenci skarżą się także na: częste odbijanie się, problemy z przełykaniem, uczucie przeszkody w przełyku, ból gardła. Nieleczone schorzenie jest przyczyną powikłań. Mogą to być nadżerki, zapalenie krtani lub przełyku.

Zgaga pojawia się także na skutek innej choroby przewodu pokarmowego. Jest nią przepuklina rozworu przełykowego. Dochodzi do niej, gdy żołądek przemieszcza się z jamy brzusznej do klatki piersiowej przez otwór (fizjologiczny - przechodzi przez niego przełyk) w przeponie. Na tego typu schorzenie są narażone osoby, u których występuje wzmożone ciśnienie w jamie brzusznej (np. z otyłością). Oprócz zgagi obecne są też inne objawy: bóle brzuchaLink otwiera się w nowej karcie, odbijanie się, chrypka, kaszel, duszność i kołatanie serca.

Duży wpływ na to, skąd bierze się zgaga, ma dieta. Pamiętaj, że Twoje codzienne nawyki kształtują samopoczucie. Jeżeli cierpisz na nieprzyjemne pieczenie za mostkiem, powinieneś przyjrzeć się swojemu jadłospisowi.

  1. Zobacz także: Czym jest przepuklina żołądka i jak się objawia.Link otwiera się w nowej karcie

Od czego bierze się zgaga w odniesieniu do diety?

Na pojawienie się zgagi wpływają spożywane produkty. Od czego bierze się zgaga? Nieprzyjemne objawy mogą wywołać:

  1. tłuste mięso i ryby,

  2. sery,

  3. tłuste mleko (powyżej 2%),

  4. pomidory i przetwory z nich wykonane,

  5. czekolada i słodycze (zwłaszcza z kremem),

  6. niektóre warzywa (zwłaszcza cebulowe i strączkowe),

  7. ostre przyprawy,

  8. mocna kawa i herbata,

  9. napoje alkoholowe.

Nie tylko rodzaj pokarmów ma znaczenie, ale także sposób ich przygotowania i spożywania. Niepolecane są dania smażone. Nie powinieneś także jeść w biegu. Aby uniknąć nieprzyjemnych objawów, stosuj dietę na zgagę.

Od czego można mieć zgagę w ciąży?

Na zgagę w ciąży cierpi wiele kobiet. Objaw ten może mieć związek z refluksem żołądkowo-przełykowym lub błędami dietetycznymi. Częściej jednak jest spowodowany naturalnymi zmianami, które zachodzą w organizmie ciężarnej.

Przede wszystkim powiększająca się macica powoduje zmianę ustawienia narządów w jamie brzusznej. Przesuwają się one do góry. Ponadto są one uciskane - zwłaszcza żołądek. Z tego powodu spożycie posiłku może skutkować pojawieniem się nieprzyjemnych objawów.

Dodatkowo dolny zwieracz przełyku reaguje na hormony żeńskie. Już w pierwszych dniach po zapłodnieniu ich poziom znacznie wzrasta. Z tego powodu mięsień ten ulega rozluźnieniu, co sprzyja cofaniu się treści z żołądka.

Czy ze zgagą można sobie poradzić?

Wiesz już, od czego ma się zgagę. Powinieneś znać także sposoby na to, aby sobie z nią poradzić. Poza zmianą diety możesz wypróbować domowe sposoby. Są to m.in. ziołowe napary (np. z melisy lub rumianku). Wiele osób uważa, że dobra jest soda oczyszczona na zgagę. Pamiętaj, że sposób ten pomaga tylko na chwilę.

Jeżeli zgaga często Ci dokucza, udaj się do lekarza. Istnieją leki, które pomagają zwalczyć nieprzyjemne objawy. Powodują one zmniejszenie wydzielania kwasu żołądkowego.

Diagnostyka w kierunku poważnych chorób

Kiedy pojawia się podejrzenie poważnej choroby, pojawia się też niepewność i zagubienie. Odpowiedzią może być Ubezpieczeniowy program wsparcia w chorobie oferowany przez Nationale-Nederlanden. Składa się na niego m. in. umowa dodatkowa do ubezpieczenia na życie – Diagnostyka w kierunku poważnych choróbLink otwiera się w nowej karcie.

W ramach tego ubezpieczenia zyskujesz dostęp do lekarzy 26 specjalizacji i 667 badań diagnostycznych w placówkach LUX MED (własnych i współpracujących) w całej Polsce.

Jeśli otrzymasz od lekarza skierowanie w związku z podejrzeniem poważnej choroby, na wizytę do lekarza specjalisty lub badania laboratoryjne umówisz się w ciągu 3 dni roboczych, a na badania obrazowe w ciągu 10 dni roboczych.

Szczegółowe informacje na temat zakresu ochrony, zasad realizacji świadczeń oraz wyłączeń i ograniczeń odpowiedzialności ubezpieczyciela znajdziesz w ogólnych warunkach ubezpieczenia (OWU)Link otwiera się w nowej karcie.Dowiedz się więcejLink otwiera się w nowej karcie

Redakcja NN

Dbamy o Twoje zdrowie – także poprzez rzetelne informacje. Dlatego artykuły na naszej stronie są tworzone przez zespół specjalistów: lekarzy, fizjoterapeutów, dietetyków oraz doświadczonych redaktorów medycznych.

Nasi eksperci nie tylko dzielą się wiedzą teoretyczną – przekazują też praktyczne wskazówki oparte na swoim doświadczeniu zawodowym. Piszą o tym, co naprawdę ważne dla Twojego zdrowia: od profilaktyki, przez diagnostykę, po metody leczenia.

Stawiamy na przejrzystość, dlatego pod każdym artykułem znajdziesz bibliografię i źródła. W ten sposób wspieramy Cię w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących Twojego zdrowia.

Redakcja NNZobacz artykuły tego autora

Źródła:

  1. M. Banks, Choroba refluksowa przełyku: najnowsze badania i postępowanie, tłum. P. Lesiak, „Medycyna po Dyplomie” 2010, nr 10, s. 39-48.

  2. M. Śmiechowska, M. Cugowska, Rola żywności i żywienia w chorobie refluksowej, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2011, nr 3, s. 298-304.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych na stronie zdrowie.nn.pl należy skonsultować ich treść z lekarzem. Zdrowie.nn.pl dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów była najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.


Diagnostyka w kierunku poważnych chorób

Zapewnij sobie szybki i nielimitowany dostęp do lekarzy 26 specjalizacji i 667 badań diagnostycznych w prywatnych placówkach medycznych w całej Polsce, aby wykluczyć lub potwierdzić poważną chorobę.

Dowiedz się więcejDowiedz się więcej

Informacja Prawna

JPG 864x356px

Kategorie

Podobne tematy