Przejdź do treści

Co możesz jeść w diecie cukrzycowej? Jadłospis na tydzień

Redakcja NN

5 min. czytaniaAktualizacja:

Leczenie cukrzycy polega nie tylko na stosowaniu farmakologii, ale także wprowadzeniu zmian w trybie życia. Jedną z nich jest dieta cukrzycowa, która pozwala na unormowanie stężenia glukozy we krwi, a także obniżenie masy ciała. Poznaj przykładowy jadłospis, aby wiedzieć, jak komponować posiłki.

Co możesz jeść w diecie cukrzycowej? Jadłospis na tydzień

Dieta na cukrzycę – co to jest?

Dieta cukrzycowa jest istotna w leczeniu cukrzycy typu II. Jej zadaniem jest obniżenie stężenia glukozy na czczo we krwi oraz po posiłkach. Objawy cukrzycy,Link otwiera się w nowej karcie takie jak częste oddawanie moczu, zmęczenie, osłabienie, senność po posiłkach, trudno gojące się rany, to pierwszy sygnał, aby kompleksowo sprawdzić swoje zdrowie. Cukrzycy, poza stosowaniem leczenia farmakologicznego, powinni uprawiać regularną, umiarkowaną aktywność fizyczną, a także wprowadzić dietę. 

Dieta na cukrzycę jest odpowiednia nie tylko dla osób chorujących na to zaburzenie metaboliczne, ale także dla tych, które chcą schudnąć, poprawić samopoczucie, obniżyć cholesterol czy ciśnienie krwi. Warto pamiętać, że nieleczona cukrzyca może prowadzić do wielu innych schorzeń, w tym nefropatii cukrzycowej, która upośledza funkcjonowanie nerek. W celu zapobiegania jej ważne jest utrzymywanie stałego, prawidłowego poziomu cukru we krwiLink otwiera się w nowej karcie.

Równie groźnym i popularnym schorzeniem jest stopa cukrzycowa, która jest jednym z częstszych powikłań cukrzycyLink otwiera się w nowej karcie. Charakteryzuje się owrzodzeniem zlokalizowanym na podeszwie stopy (rzadziej na jej części grzbietowej). Wiele osób nazywa ją palcem cukrzycowym. Pierwsze objawy tego schorzenia to brak czucia w stopie, obniżenie napięcia mięśniowego, ból, infekcje w obrębie stopy, a także trudności z chodzeniem. Aby zminimalizować ryzyko pojawienia się powikłań, należy stosować dietę cukrzycową.

Podstawowe założenia diety cukrzycowej

Dieta cukrzycowa to nie tylko spożywanie odpowiednich produktów spożywczych, ale także stosowanie się do kilku zasad:

  1. Zamiast soku, wybierz owoc.

  2. Nie podjadaj pomiędzy posiłkami.

  3. Jedz 4–5 mniejszych posiłków.

  4. Zachowuj przerwy między jedzeniem 3–4 godz.

  5. Gotuj al dente.

  6. Produkty węglowodanowe jedz na drugi dzień po ugotowaniu.

  7. Wybieraj produkty o niskim indeksie glikemicznym.

W diecie na cukrzycę należy także dobierać odpowiednie napoje. Wskazane są kawa bez mleka i cukru, herbata, woda niegazowana. Powinno się unikać alkoholu, gazowanych, słodzonych napojów czy słodzonych soków. 

Cukrzyca – czego nie jeść?

Posiłki w diecie na cukrzycę powinny być odpowiednio przygotowywane. Nie zaleca się smażenia na tłuszczu, rozgotowywania potraw, rozdrabniania ich, gdyż podnosi to indeks glikemicznyLink otwiera się w nowej karcie. Mając cukrzycę, nie powinno się jeść takich produktów, jak:

  1. słodycze (batony, torty, ciastka, czekolada, żelki, lody),

  2. nabiał (słodzone jogurty, inne smakowe produkty),

  3. pieczywo (pszenne, drożdżówki, słodkie wypieki cukiernicze),

  4. owoce (dojrzałe banany, słodzone owoce z puszki, owoce kandyzowane i suszone),

  5. warzywa (gotowany bób, dynia),

  6. mięso (baranina, golonka, kiełbasa, niskiej jakości wędlina).

Warto jednak pamiętać, że ważniejsze jest to, z czym łączy się dany produkt. W diecie cukrzycowej można zjeść np. banana. Najlepiej wybrać najmniej dojrzałego. Należy go połączyć z wartościowym źródłem białka, takim jak jogurt naturalny, i źródłem tłuszczu, np. z orzechami. Tak skomponowany posiłek ma niższy ładunek glikemiczny i może być spożywany przez osoby z cukrzycą.

Cukrzyca typu 2 – co można jeść?

W diecie cukrzycowej warto unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznymLink otwiera się w nowej karcie. Niski indeks mają m.in. surowe warzywa, strączki, chudy nabiał, ryby, chude mięso, pełnoziarniste pieczywo i makarony, a także zdrowe tłuszcze. Wiele osób się zastanawia, jakie owoce można jeść przy cukrzycy. Są one dozwolone, jednak nie należy przekraczać 200–300 g dziennie. Lepiej wybierać te o niskim IG, takie jak truskawki, maliny, cytrusy, porzeczki, borówki i jabłka. 

Dieta cukrzycowa – przykładowy jadłospis na 7 dni

Podstawowy jadłospis ma ułatwić komponowanie posiłków na cały tydzień.

DZIEŃ 1

Śniadanie: Jajecznica z cukinią, pieczywo razowe

Drugie śniadanie: Smoothie z pomarańczy, jabłka, malin i kefiru

Obiad: Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym i kasza gryczana

Podwieczorek: Pół gruszki z orzechami włoskimi

Kolacja: Sałatka z komosą ryżową, pomidorami cherry, kiszonym ogórkiem i serem feta

DZIEŃ 2

Śniadanie: Kanapka z pieczywa razowego z chudą wędliną i ogórkiem kiszonym

Drugie śniadanie: Fit drożdżówki z twarogu z owocami

Obiad: Warzywne leczo z tofu z kaszą bulgur

Podwieczorek: Surówka z marchewki i selera

Kolacja: Placuszki warzywne z cukinii, ziemniaka i marchwi

DZIEŃ 3

Śniadanie: Jaglanka na mleku migdałowym z jabłkiem i cynamonem

Drugie śniadanie: Kanapka z chleba żytniego z twarożkiem i pomidorem

Obiad: Pieczona ryba z porem i brązowym ryżem

Podwieczorek: Sałatka owocowa z płatkami migdałowymi

Kolacja: Zapiekanka warzywna

DZIEŃ 4

Śniadanie: Jajko na miękko z sałatką z rzodkiewki i ogórka z pieczywem 

Drugie śniadanie: Sałatka owocowa z jogurtem kokosowym i orzechami nerkowca

Obiad: Pieczony filet z kurczaka z ziemniakami i mizerią

Podwieczorek: Kanapka z serem żółtym i pomidorem

Kolacja: Gofry wytrawne z chudą wędliną, papryką i rukolą

DZIEŃ 5

Śniadanie: Nocna owsianka z kakao i truskawkami

Drugie śniadanie: Surowe warzywa z hummusem

Obiad: Pulpety drobiowe z ryżem i wiosenną surówką

Podwieczorek: Koktajl z burakiem, jabłkiem i pomarańczą

Kolacja: Sałatka z kalarepą, serem feta, roszponką i pestkami dyni

DZIEŃ 6

Śniadanie: Omlet na słodko z masłem orzechowym i bananem

Drugie śniadanie: Sałatka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Obiad: Pieczony łosoś w sosie pomarańczowym z kaszą pęczak

Podwieczorek: Budyń waniliowy z sosem malinowym

Kolacja: Kanapka z pastą warzywną

DZIEŃ 7

Śniadanie: Kanapka z pastą z makreli z cebulą i pomidorem

Drugie śniadanie: Koktajl truskawkowy z wiórkami kokosowymi i kefirem

Obiad: Curry z kalafiora z ryżem jaśminowym

Podwieczorek: Baton musli z orzechami 

Kolacja: Sałatka z ryżem, papryką i jajkiem

Umowa dodatkowa poważne choroby z ochroną rozszerzającą się w czasie

Wraz z wiekiem zwiększa się ryzyko wystąpienia niektórych poważnych chorób, a zmniejsza innych. Niezależnie od wieku, jeśli zachorujesz, możesz potrzebować wsparcia – zarówno finansowego, jak i praktycznej pomocy w organizacji leczenia czy w codziennych czynnościach. Na taki wypadek możesz już teraz wybrać umowę dodatkową do ubezpieczenia na życie – Poważne choroby z ochroną rozszerzającą się w czasieLink otwiera się w nowej karcie dostępną w Nationale-Nederlanden.

Gwarantuje ona wypłatę pieniędzy w przypadku wystąpienia jednej z 32 chorób (w tym m.in. nowotworu złośliwego, zawału serca czy choroby Parkinsona). Co ważne, zakres ubezpieczenia rozszerza się wraz z twoim wiekiem, aby jak najlepiej dopasować się do wyzwań, z którymi być może będziesz musiał lub musiała się zmierzyć.

Oprócz wypłaty świadczenia pieniężnego możesz liczyć też na wsparcie medyczne i opiekuńcze po diagnozie poważnej choroby, czyli praktyczną pomoc, m.in. transport medyczny, dostarczenie leków, pomoc pielęgniarki, pomoc domową, organizację rehabilitacji.

Szczegółowe informacje na temat zakresu ochrony, zasad realizacji świadczeń oraz wyłączeń i ograniczeń odpowiedzialności ubezpieczyciela znajdziesz w ogólnych warunkach ubezpieczenia (OWU)Link otwiera się w nowej karcie. Dowiedz się więcejLink otwiera się w nowej karcie

Redakcja NN

Dbamy o Twoje zdrowie – także poprzez rzetelne informacje. Dlatego artykuły na naszej stronie są tworzone przez zespół specjalistów: lekarzy, fizjoterapeutów, dietetyków oraz doświadczonych redaktorów medycznych.

Nasi eksperci nie tylko dzielą się wiedzą teoretyczną – przekazują też praktyczne wskazówki oparte na swoim doświadczeniu zawodowym. Piszą o tym, co naprawdę ważne dla Twojego zdrowia: od profilaktyki, przez diagnostykę, po metody leczenia.

Stawiamy na przejrzystość, dlatego pod każdym artykułem znajdziesz bibliografię i źródła. W ten sposób wspieramy Cię w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących Twojego zdrowia.

Redakcja NNZobacz artykuły tego autora

Źródła:

  1. A. Baranik i inni, Praktyczne zalecenia dotyczące żywienia chorych z cukrzycą typu 2 i otyłością, „Forum Zaburzeń Metabolicznych”, 4, 2011, s. 222–230.

  2. A. Cichocka, Dieta DASH, Wydawnictwo Medyk, Warszawa 2018.

  3. D. Pociecha, Jadłospisy. Niski indeks glikemiczny. Cukrzyca, insulinooporność, otyłość, Wydawnictwo SBM, Warszawa 2021.

  4. M. Małecki, Cukrzyca, „Medycyna Praktyczna”, nr 9 (343), 2019, s. 120–123.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych na stronie zdrowie.nn.pl należy skonsultować ich treść z lekarzem. Zdrowie.nn.pl dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów była najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.


Wypłata do 1 000 000 zł w razie poważnej choroby

Zapewnij sobie wsparcie finansowe od razu po diagnozie poważnej choroby oraz praktyczne wsparcie i badania m. in. w przypadku zawału, udaru oraz innych poważnych chorób zagrażających życiu.

Dowiedz się więcejDowiedz się więcej

Informacja Prawna

Wypłata do 1 000 000 zł w razie poważnej choroby

Kategorie

Podobne tematy