Indeks glikemiczny niski i wysoki? Co oznacza, jakie są normy?
Indeks glikemiczny jest niezwykle przydatnym wskaźnikiem, pozwalającym przewidzieć, w jaki sposób twój organizm zareaguje na cukry zawarte w pokarmach. Dieta ułożona zgodnie z indeksem glikemicznym zmniejsza ryzyko rozwoju insulinooporności, cukrzycy i chorób serca. Czym właściwie jest indeks glikemiczny? Jakie produkty wybierać? Dowiedz się tego z poniższego artykułu.

Czym jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny (IG) określa, jak szybko zwiększa się stężenie glukozy we krwi po spożyciu danego produktu, w porównaniu do spożycia czystej glukozy. Co to oznacza? Żywność o wysokim indeksie glikemicznym jest bardzo szybko trawiona, przez co gwałtownie wzrasta stężenie glukozy we krwi po posiłku. Wiąże się to ze znacznym wyrzutem insuliny z trzustki. Jest to niekorzystne, ponieważ sprzyja rozwojowi insulinooporności i w konsekwencji cukrzycy typu 2. Z drugiej strony węglowodany z produktów o niskim indeksie glikemicznym wchłaniają się wolniej, przez co wzrost glikemii i insuliny po posiłku są łagodniejsze, a utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwiLink otwiera się w nowej karcie jest łatwiejsze.
Jakie są normy indeksu glikemicznego?
Wszystkie produkty mają określoną wartość indeksu glikemicznego, która maksymalnie może wynosić 100 – jest to wartość czystej glukozy. Ze względu na wartość IG, produkty możemy podzielić na takie o:
niskim indeksie glikemicznym (m.in. zielone warzywa, nasiona roślin strączkowych, pomidory, brokuły, bakłażan, produkty mleczne, makarony razowe, ryż brązowy. Warto pamiętać, że są również owoce o niskim indeksie glikemicznymLink otwiera się w nowej karcie) – jeżeli IG nie przekracza 50;
średnim indeksie glikemicznym (m.in. banany, buraki, biały ryż, kukurydza) – są to produkty o wartościach IG 55-70;
wysokim indeksie glikemicznymLink otwiera się w nowej karcie (np. piwo, frytki, miód, gotowana marchew, ryż błyskawiczny, białe pieczywo, niektóre słodycze) – produkty o indeksie glikemicznym wyższym niż 70.
Robiąc zakupy, zwracaj uwagę na to, co wkładasz do koszyka – kupuj głównie produkty o niskim indeksie glikemicznym. Te o średnich wartościach IG spożywaj okazjonalnie, natomiast najlepiej jest jak najbardziej ograniczyć w diecie produkty o wysokim indeksie. Badania wykazały, że osoby, których dieta była bogata w produkty o IG wyższym niż 70, miały znacznie zwiększone ryzyko rozwoju insulinooporności i cukrzycy, a także zawału serca i nowotworów.
Co wpływa na wartość indeksu glikemicznego danego produktu?
To, czy dany produkt ma wysoki lub niski indeks glikemiczny, zależy od wielu czynników. Bardzo ważna jest ilość i proporcje glukozy, sacharozy i laktozy w produkcie. Wpływ ma także zawartość i rodzaj skrobi oraz obecność i ilość innych składników odżywczych, takich jak tłuszcze, białka czy błonnik – spowalniają one trawienie węglowodanów, zmniejszając indeks glikemiczny produktu. Ważne jest, aby pamiętać, że gotowanie może znacznie zwiększyć wartość indeksu glikemicznego wielu produktów, w szczególności tych bogatych w skrobię, jak na przykład ziemniaków czy marchwi.
Chciałbyś, aby twoja dieta była bogata w produkty o niskim indeksie glikemicznym lub masz wskazania do stosowania diety cukrzycowejLink otwiera się w nowej karcie, ale zupełnie nie wiesz, jak zabrać się za przygotowanie posiłków? Możesz skonsultować się z dietetykiem – umów się na konsultację online, aby otrzymać spersonalizowaną dietę. Poznaj ciekawe i smaczne przepisy dla cukrzykówLink otwiera się w nowej karcie!
Dbamy o Twoje zdrowie – także poprzez rzetelne informacje. Dlatego artykuły na naszej stronie są tworzone przez zespół specjalistów: lekarzy, fizjoterapeutów, dietetyków oraz doświadczonych redaktorów medycznych.
Nasi eksperci nie tylko dzielą się wiedzą teoretyczną – przekazują też praktyczne wskazówki oparte na swoim doświadczeniu zawodowym. Piszą o tym, co naprawdę ważne dla Twojego zdrowia: od profilaktyki, przez diagnostykę, po metody leczenia.
Stawiamy na przejrzystość, dlatego pod każdym artykułem znajdziesz bibliografię i źródła. W ten sposób wspieramy Cię w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących Twojego zdrowia.
Redakcja NNZobacz artykuły tego autoraPodziel się z innymi
Udostępnij artykuł w social-mediach.
Facebook - Link otwiera się w nowej karcieInstagram - Link otwiera się w nowej karcieTwitter - Link otwiera się w nowej karcieŹródła:
J. Gawęcki, Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom 1. Warszawa 2010
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych na stronie zdrowie.nn.pl należy skonsultować ich treść z lekarzem. Zdrowie.nn.pl dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów była najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.