Przejdź do treści

Dieta na wątrobę – co jeść, a czego lepiej unikać?

Redakcja NN

4 min. czytaniaAktualizacja:

Wątroba jest narażona na różnego rodzaju uszkodzenia. W efekcie pojawiają się choroby, które powodują zaburzenia nie tylko ze strony tego narządu, ale całego organizmu. Każda z nich wymaga odpowiedniego leczenia. Bardzo ważnym elementem terapii jest właściwy sposób odżywiania się. Zobacz, jaka dieta na chorą wątrobę jest najlepsza.

Dieta na wątrobę – co jeść, a czego lepiej unikać?

Wątroba to jeden z narządów układu pokarmowego. Położona jest w jamie brzusznej, w prawym podżebrzu, tuż pod przeponą. Znajduje się w bliskim sąsiedztwie żołądka i jelit. U dorosłego człowieka jest całkowicie schowana pod żebrami. Wątroba pełni bardzo ważne funkcje. Jest odpowiedzialna za metabolizm aminokwasów i węglowodanów, wytwarzanie żółci, heparyny i enzymów, syntezę cholesterolu i czynników krzepnięcia krwi oraz magazynowanie witamin i minerałów. Ponadto bierze udział w termoregulacji, regulowaniu poziomu glukozy we krwi oraz filtruje krew, czyli neutralizuje toksyny. Produkty, które spożywamy, mogą przyczynić się do jej uszkodzenia. Dlatego warto wiedzieć, jaka dieta jest dobra dla wątroby.

Dieta przy stłuszczeniu wątroby

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby jest związane z gromadzeniem się tłuszczu w hepatocytach (komórkach budujących miąższ wątroby). Do jego rozwoju prowadzi kilka czynników. Wśród najważniejszych z nich można wymienić: otyłość, insulinooporność, lipodystrofię, różnego rodzaju zaburzenia metabolizmu lipidów, przyjmowanie niektórych leków, ale także długotrwałe głodzenie się. Choroba może prowadzić do powikłań, takich jak: zapalenie wątroby, marskość wątroby, nowotwór. W leczeniu duże znaczenie ma terapia schorzeń współistniejących oraz zmiana stylu życia – głównie dieta na stłuszczenie wątroby.

Dieta przy stłuszczeniu wątrobyLink otwiera się w nowej karcie powinna sprzyjać utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Badania potwierdzają, że zmniejszenie stopnia nasilenia choroby można zaobserwować już przy zredukowaniu masy ciała o 5%. Pamiętaj, że walka z otyłością to jednocześnie mniejsze ryzyko chorób układu krążenia. Dieta powinna być dopasowana do potrzeb organizmu, być lekkostrawna, niskokaloryczna, z ograniczeniem węglowodanów i produktów wysokoprzetworzonych. Unikaj smażenia na głębokim tłuszczu. Zamiast tego możesz piec, dusić, gotować na parze lub w wodzie.

Zaleca się, aby do jadłospisu włączyć produkty, które zawierają witaminy C i E. Są to dwa najważniejsze antyoksydanty. Przypuszcza się, że mogą mieć one znaczenie w łagodzeniu zapalenia i stłuszczenia. Do potraw dodawaj świeże warzywa (kapustę, brokuły, szpinak, jarmuż, ogórki, szparagi, cukinię, dynię, marchew, botwinę), orzechy i nasiona, dobrej jakości oleje roślinne, produkty pełnoziarniste, chude mięsa i ryby, kefir, sery twarogowe, jogurty naturalne. Do picia wybieraj niesłodzoną wodę, herbaty ziołowe, kawę zbożową.

Dieta przy marskości wątroby

Marskość wątroby jest chorobą, która charakteryzuje się postępującym włóknieniem miąższu wątroby. Dochodzi do zniszczenia struktury tego narządu i zaburzenia jego prawidłowego funkcjonowania. Do przyczyn schorzenia można zaliczyć: nadużywanie alkoholu, zakażenie wirusem zapalenia wątroby typu B lub C, zaburzenia autoimmunologiczne, choroby genetyczne, stłuszczenie wątroby oraz toksyny.

Dowiedz się także: Jakie badania na wątrobę warto wykonać.Link otwiera się w nowej karcie

Jednym z elementów leczenia jest zmiana sposobu odżywiania. Dieta przy marskości wątroby ma na celu spowolnienie zmian degeneracyjnych, złagodzenie dolegliwości oraz wzmocnienie organizmu. Ważne jest również zapobieganie niedożywieniu, z którym zmaga się aż 25% pacjentów. Spożywane produkty powinny dostarczyć wszystkich niezbędnych substancji odżywczych, witamin i minerałów. Dieta na chorą wątrobę musi być dopasowana indywidualnie do każdej osoby, dlatego zaleca się skorzystanie z pomocy doświadczonego dietetyka.

Zalecenia dotyczące diety przy marskości wątroby mówią o podaży:

  1. 35–42 kcal/kg masy ciała na dobę,

  2. białka w ilości 1,2–1,5 g/kg masy ciała na dobę,

  3. tłuszczów w ilości 0,8–1 g/kg masy ciała na dobę,

  4. węglowodanów w ilości 200 g/dobę.

Mowa przede wszystkim o węglowodanach złożonych, które pochodzą m.in. z produktów pełnoziarnistych. Nie zaleca się spożywania cukrów prostych, produktów wysokoprzetworzonych, ciężkostrawnych i wzdymających, ostrych przypraw.

Dieta na wątrobę, która potrzebuje regeneracji

O wątrobę należy dbaćLink otwiera się w nowej karcie nie tylko wtedy, gdy pojawią się objawy choroby. Każdy z nas powinien zwracać uwagę na to, co je. Aby wspomóc regenerację wątrobyLink otwiera się w nowej karcie należy z wyeliminować z jadłospisu produkty, które są powszechnie uznawane za niezdrowe (fast foody, dania instant, dania z proszku, słodycze, produkty zawierające konserwanty i wzmacniacze smaku). Ogranicz smażenie. Możesz zastąpić je gotowaniem na parze lub w wodzie, duszeniem i pieczeniem. Do wszystkich potraw dodawaj świeże warzywa. Ponadto dobrze zrobisz, jeżeli zrezygnujesz ze spożywania dużej ilości alkoholu i palenia papierosów. Nie możesz też zapomnieć o codziennej aktywności fizycznej.

Diagnostyka w kierunku poważnych chorób

Kiedy pojawia się podejrzenie poważnej choroby, pojawia się też niepewność i zagubienie. Odpowiedzią może być Ubezpieczeniowy program wsparcia w chorobie oferowany przez Nationale-Nederlanden. Składa się na niego m. in. umowa dodatkowa do ubezpieczenia na życie – Diagnostyka w kierunku poważnych choróbLink otwiera się w nowej karcie.

W ramach tego ubezpieczenia zyskujesz dostęp do lekarzy 26 specjalizacji i 667 badań diagnostycznych w placówkach LUX MED (własnych i współpracujących) w całej Polsce.

Jeśli otrzymasz od lekarza skierowanie w związku z podejrzeniem poważnej choroby, na wizytę do lekarza specjalisty lub badania laboratoryjne umówisz się w ciągu 3 dni roboczych, a na badania obrazowe w ciągu 10 dni roboczych.

Szczegółowe informacje na temat zakresu ochrony, zasad realizacji świadczeń oraz wyłączeń i ograniczeń odpowiedzialności ubezpieczyciela znajdziesz w ogólnych warunkach ubezpieczenia (OWU)Link otwiera się w nowej karcie.Dowiedz się więcejLink otwiera się w nowej karcie

Redakcja NN

Dbamy o Twoje zdrowie – także poprzez rzetelne informacje. Dlatego artykuły na naszej stronie są tworzone przez zespół specjalistów: lekarzy, fizjoterapeutów, dietetyków oraz doświadczonych redaktorów medycznych.

Nasi eksperci nie tylko dzielą się wiedzą teoretyczną – przekazują też praktyczne wskazówki oparte na swoim doświadczeniu zawodowym. Piszą o tym, co naprawdę ważne dla Twojego zdrowia: od profilaktyki, przez diagnostykę, po metody leczenia.

Stawiamy na przejrzystość, dlatego pod każdym artykułem znajdziesz bibliografię i źródła. W ten sposób wspieramy Cię w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących Twojego zdrowia.

Redakcja NNZobacz artykuły tego autora

Źródła:

  1. A. Kowala-Piaskowska, A. Tomaszewska, A. Adamek, M. Bura, I. Mozer-Lisewska, Niedożywienie w marskości wątroby, „Hepatologia” 2014, nr 14, s. 90–93.

  2. K. Tomasiewicz, R. Flisiak, W. Halota i wsp., Rekomendacje dotyczące postępowania w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby, „Clinical and Experimental Hepatology” 2018, 4(3), s. 1–5.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych na stronie zdrowie.nn.pl należy skonsultować ich treść z lekarzem. Zdrowie.nn.pl dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów była najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.


Diagnostyka w kierunku poważnych chorób

Zapewnij sobie szybki i nielimitowany dostęp do lekarzy 26 specjalizacji i 667 badań diagnostycznych w prywatnych placówkach medycznych w całej Polsce, aby wykluczyć lub potwierdzić poważną chorobę.

Dowiedz się więcejDowiedz się więcej

Informacja Prawna

JPG 864x356px

Kategorie

Podobne tematy