Przejdź do treści

Dieta po wycięciu wyrostka – jak powinna wyglądać? Przykładowe menu

Redakcja NN

Sylwia Brodniewska

6 min. czytaniaAktualizacja:

Po operacji wycięcia wyrostka robaczkowego – czyli appendektomii – trzeba stosować dietę lekkostrawną, w której dominują: chude mięso, jasne pieczywo, drobne kasze oraz gotowane warzywa. Jeśli chcesz szybciej wrócić do pełni sił po zabiegu, unikaj produktów wzdymających, tłustych i bogatych w błonnik pokarmowy. Sprawdź, jak długo powinna trwać dieta po usunięciu wyrostka i jak skomponować bezpieczne dla jelit, a przy tym smaczne, menu.

Dieta po wycięciu wyrostka – jak powinna wyglądać? Przykładowe menu

Operacja usunięcia wyrostka robaczkowego – kiedy należy ją zrobić? Jak przebiega?

Ostre zapalenie wyrostka robaczkowegoLink otwiera się w nowej karcie występuje najczęściej u dzieci lub młodych dorosłych między 20. a 30. rokiem życia. Jego bezpośrednią przyczyną jest zaleganie w obrębie wyrostka niestrawionych resztek pokarmowych lub kamieni kałowych – wskutek tego dochodzi do zastoju krwi i namnażania się bakterii, które powodują stan zapalny. Stan ten objawia się silnym bólem brzucha, zlokalizowanym w nadbrzuszu, w okolicach pępka i prawego dołu biodrowego powyżej pachwiny. Dolegliwościom tym towarzyszą często: podwyższona temperatura ciała, przyspieszone bicie serca, nudności, wymioty oraz brak apetytu. Jeśli obserwujesz u siebie takie objawy, natychmiast udaj się do lekarza lub bezpośrednio do szpitala, gdzie po wykonaniu niezbędnych badań i postawieniu diagnozy wykonana zostanie appendektomia.

Operację usunięcia wyrostka robaczkowegoLink otwiera się w nowej karcie wykonuje się metodą klasyczną lub laparoskopową. W pierwszym przypadku wykonywane jest cięcie między kolcem biodrowym a pępkiem, natomiast laparoskopia wymaga jedynie trzech niewielkich nacięć o szerokości 0,5–1 cm, przez które wprowadza się mikronarzędzia oraz kamerę. W obu przypadkach operacja trwa około 1 godziny. 

Dieta po usunięciu wyrostka robaczkowego – najważniejsze zasady 

W pierwszych dniach po usunięciu wyrostka robaczkowego dieta powinna opierać się na lekkostrawnych kleikach i papkach. Można je przygotować na bazie ryżu czy kaszy gotowanych na wodzie. Możesz spróbować je przygotować także na chudym mleku lub słabym wywarze warzywnym. Dobrym pomysłem są zupy-krem, przetarte gotowane warzywa, miękkie pszenne pieczywo. Inne posiłki wprowadzaj stopniowo, w kolejnych dniach po zabiegu. 

Pamiętaj, że w okresie rekonwalescencji należy stosować dietę lekkostrawną. Podobnie jak dieta na jelitaLink otwiera się w nowej karcie, wymaga ona stosowania określonych zasad:

  • spożywaj 5 posiłków w 3-godzinnych odstępach. Śniadanie jedz maksymalnie godzinę po przebudzeniu, a kolację 2–3 godziny przed pójściem spać;

  • potrawy gotuj w wodzie, na parze lub piecz bez tłuszczu;

  • jedz delikatne zupy kremy lub purée;

  • unikaj smażenia, nawet jeśli w grę wchodzi tylko wstępne obsmażanie;

  • zrezygnuj z pieczenia lub duszenia mięsa z dodatkiem tłuszczu;

  • odrobinę masła lub oleju roślinnego możesz dodać do przygotowanej już potrawy;

  • spożywaj posiłki w umiarkowanej temperaturze – unikaj zbyt zimnych lub gorących;

  • makaron gotuj nieco dłużej i nie podawaj go w formie al dente;

  • zrezygnuj z wysoko przetworzonej żywności;

  • odstaw ostre przyprawy;

  • owoce i warzywa spożywaj bez skórki i pestek, najlepiej po uprzedniej obróbce termicznej;

  • czasowo zrezygnuj z produktów bogatych w błonnik pokarmowy – są bardzo zdrowe, ale zbyt obciążające dla przewodu pokarmowego po operacji.

Dieta po usunięciu wyrostka – potrawy, które możesz jeść

Na liście potraw, które możesz jeść po usunięciu wyrostka, znajdują się:

  • gotowane warzywa: marchewka, seler, pietruszka, buraki, dynia, kabaczki, seler, zielony groszek, fasolka szparagowa, pomidory bez skórki;

  • dojrzałe owoce: jabłka, brzoskwinie, banany;

  • pieczywo pszenne;

  • drobne kasze (manna, kuskus, jaglana);

  • drobny makaron;

  • produkty bogate w białko: jogurty naturalne, chude twarogi, maślanki, kefiry, ziarniste serki;

  • chude mięso (drobiowe lub z królika);

  • chude ryby (np. mintaj, dorsz);

  • jajka na miękko;

  • woda niegazowana i słaba herbata. 

Dieta lekkostrawna czasem jest również zalecana w innych jednostkach chorobowych, jak zespół jelita drażliwego czy grypa żołądkowa. Chociaż jest inna niż dieta w ciąży, to zawiera szereg dań, które sprawdzają się zarówno u kobiet spodziewających się dziecka, jak i tych po operacji. Lekkostrawne posiłki pozwalają na dobre samopoczucie po usunięciu wyrostka robaczkowego, a także sprawiają, że brzuch po ciąży szybciej wraca do dobrej kondycji.

Tych potraw nie jedz po usunięciu wyrostka robaczkowego

Bezpośrednio po wycięciu wyrostka robaczkowego i w okresie rekonwalescencji wyklucz ze swojego jadłospisu: produkty wzdymające (rośliny strączkowe, warzywa kapustne, cebulę, czosnek, paprykę, suszone owoce etc.); tłuste mięsa i ryby; sery żółte, pleśniowe i topione; pełnoziarniste pieczywo i gruboziarniste kasze, ryże oraz makarony; sosy na bazie tłustej śmietany; słodycze, a w szczególności ciasta z kremami; dania typu fast-food i instant; mocną kawę, herbatę, alkohol i napoje gazowane.

Dieta po usunięciu wyrostka robaczkowego – jak długo należy ją stosować?

W pierwszej dobie po operacji zalecane jest spożywanie płynnych, łatwostrawnych posiłków, podawanych najczęściej w formie nutridrinków. Jest to odżywka medyczna, która w stosunkowo małej objętości zapewnia odpowiednią ilość energii i białka. 

Dieta lekkostrawna powinna być stosowana przynajmniej przez miesiąc po operacji usunięcia wyrostka robaczkowego. Jeśli już poczujesz się lepiej, możesz zacząć stopniowo rozszerzać swój jadłospis. W pierwszej kolejności wprowadzaj swoje ulubione produkty spożywcze, ograniczając smażone i wysokoprzetworzone potrawy, które niekorzystnie wpływają na organizm. Dietę lekkostrawną możesz stosować stale, w szczególności, jeśli zależy Ci na utracie zbędnych kilogramów lub utrzymaniu prawidłowej wagi. 

Dieta po usunięciu wyrostka robaczkowego – przykładowe menu

Oto przykładowe menu w okresie rekonwalescencji po usunięciu wyrostka robaczkowego:

I śniadanie: bułka pszenna z chudym twarogiem i wędliną z kurczaka, jajecznica przyrządzona na parze lub jajko na miękko.

II śniadanie: twarożek ziarnisty podany z kawałkami pomidora bez skórki. Pomidora obierz ze skórki i przed dodaniem do twarożku wyjmij z niego pestki.

Obiad: Zupa krem z dyni. Gotowany na parze pstrąg podawany z gotowaną marchwią i selerem. Do tego purée ziemniaczane lub jasny, ugotowany do miękkości ryż.

Podwieczorek: płatki ryżowe na chudym mleku, podawane z musem jabłkowym i odrobiną cynamonu, lub jogurt naturalny z purée bananowym – dojrzałego banana możesz rozgnieść widelcem lub zmiksować przed dodaniem do jogurtu.

Kolacja: 2 kromki pszennego pieczywa z chudą wędliną. Sałatka z gotowanych warzyw korzennych z sosem jogurtowym.

W ciągu dnia pij przynajmniej 1,5–2 l płynów, w tym wodę mineralną i słabą herbatę.

Ubezpieczenia na wypadek choroby wymagającej leczenia operacyjnego

Gdy masz problemy ze zdrowiem, potrzebujesz spokoju i komfortu. Chcesz też rozwiązać je jak najszybciej. Jeśli lekarz wystawi Ci skierowanie na zabieg lub planowaną operację, nie chcesz zbyt długo czekać w kolejce do szpitala. Z pomocą może przyjść umowa dodatkowa do ubezpieczenia na życie – Ubezpieczenie na wypadek choroby wymagającej leczenia operacyjnegoLink otwiera się w nowej karcie, która dostępna jest w Nationale-Nederlanden.

Jej zakres obejmuje organizację i pokrycie kosztów leczenia planowej operacji jednego ze 177 lżejszych schorzeń s w szpitalach Grupy LUX MED (własnych i współpracujących). W ciągu maksymalnie 30 dni Koordynator Opieki Szpitalnej umówi na wizytę kwalifikującą do operacji. Umówi też na badania diagnostyczne niezbędne do przeprowadzenia operacji.

Szczegółowe informacje na temat zakresu ochrony, zasad realizacji świadczeń oraz wyłączeń i ograniczeń odpowiedzialności ubezpieczyciela znajdziesz w ogólnych warunkach ubezpieczenia (OWU)Link otwiera się w nowej karcie. Dowiedz się więcejLink otwiera się w nowej karcie

Redakcja NN

Dbamy o Twoje zdrowie – także poprzez rzetelne informacje. Dlatego artykuły na naszej stronie są tworzone przez zespół specjalistów: lekarzy, fizjoterapeutów, dietetyków oraz doświadczonych redaktorów medycznych.

Nasi eksperci nie tylko dzielą się wiedzą teoretyczną – przekazują też praktyczne wskazówki oparte na swoim doświadczeniu zawodowym. Piszą o tym, co naprawdę ważne dla Twojego zdrowia: od profilaktyki, przez diagnostykę, po metody leczenia.

Stawiamy na przejrzystość, dlatego pod każdym artykułem znajdziesz bibliografię i źródła. W ten sposób wspieramy Cię w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących Twojego zdrowia.

Redakcja NNZobacz artykuły tego autora

Źródła:

  1. M. Moszak i in., Żywienie człowieka zdrowego i chorego, t. 2, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2022.

  2. Z. Wieczorek-Chełmińska, Żywienie w chorobach wątroby dróg żółciowych i trzustki, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2014.

  3. M. Krawczyk, Chirurgia dróg żółciowych i wątroby, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2013.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych na stronie zdrowie.nn.pl należy skonsultować ich treść z lekarzem. Zdrowie.nn.pl dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów była najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.


Operacja w trybie planowym do 30 dni

Zapewnij sobie leczenie operacyjne w szpitalach Grupy LUX MED (własnych i współpracujących) w całej Polsce, jeśli zachorujesz na jedną ze 177 chorób objętych ubezpieczeniem i w związku z tym otrzymasz skierowanie na zabieg lub operację planową wystawione w dowolnej placówce.

Dowiedz się więcejDowiedz się więcej

Informacja Prawna

Operacja w trybie planowym do 30 dni

Kategorie

Podobne tematy