Stopa cukrzycowa – przyczyny, objawy, leczenie
Zespół stopy cukrzycowej – popularnie określany jako stopa cukrzycowa – to poważne powikłanie, które dotyczy diabetyków. Szczególnie narażone są na nie osoby, u których poziom glukozy we krwi wciąż nie jest wyrównany. Dolegliwość ta objawia się m.in. destrukcją tkanek, stawów i kości kończyny dolnej oraz zaburzeniem czucia w obrębie stopy. W przypadku poważnego zaniedbania mogą pojawić się bolesne rany i owrzodzenia. Przypadłość ta wymaga skoordynowanego leczenia, w które włączają się tacy specjaliści jak diabetyk, podolog, chirurg czy fizjoterapeuta. Ostatecznym rozwiązaniem okazuje się amputacja chorej kończyny. Aby tego uniknąć, warto skupić się przede wszystkim na działaniach profilaktycznych – stosować odpowiednią dietę i kontrolować poziom cukru we krwi.

Stopa cukrzycowa – co to takiego?
Zespół stopy cukrzycowej – popularnie zwany po prostu stopą cukrzycową – to poważna choroba dotycząca kończyny dolnej, która jest bezpośrednim powikłaniem cukrzycyLink otwiera się w nowej karcie, czyli zbyt wysokiego stężenia glukozy we krwi (hiperglikemii). Dolegliwość ta – podobnie jak np. nefropatia cukrzycowaLink otwiera się w nowej karcie – ma charakter przewlekły, a jej leczenie jest bardzo skomplikowane. Dochodzi tu do uszkodzenia tkanek głębokich, kości i stawów, a do tego zaburzone zostaje czucie w obrębie stopy. Z tego powodu chorzy nie reagują na oparzenia i często nie zwracają uwagi na zranienia w okolicy palców (tzw. palec cukrzycowyLink otwiera się w nowej karcie) czy pięty, ponieważ nie odczuwają bóluLink otwiera się w nowej karcie.
Przyczyny powstawania stopy cukrzycowej
Stopa cukrzycowa to przypadłość charakterystyczna dla diabetyków. Szacuje się, że powikłanie to dotyczy ok. 10–15% chorych. Problem dotyczy przede wszystkim tych osób, które zaniedbują leczenie, są leczone nieprawidłowo lub nie starają się o wyrównanie poziomu cukru we krwi. Zbyt wysoki poziom glukozy we krwi, który utrzymuje się przez długi czas, prowadzi do uszkodzenia nerwów i naczyń krwionośnych. Pod tym względem stopy cukrzycowe diagnozuje się jako neuropatyczne lub niedokrwienne.
W obrębie niedożywionych i niedotlenionych tkanek powstaje martwica. Co więcej rany nie goją się prawidłowo i bardzo często ulegają zakażeniu. Stopy są bardziej narażone na tego typu infekcje, ponieważ należą do najbardziej eksploatowanych części ciała. Mają stały kontakt z podłożem i dlatego ryzyko zranień jest większe.
Pierwsze objawy stopy cukrzycowej – na co zwrócić uwagę?
Stopa cukrzycowa ma charakterystyczne symptomy, które niestety są lekceważone przez wielu chorych. Podobnie jak w przypadku objawów cukrzycy liczy się szybka reakcja i wdrożenie odpowiedniego leczenia. Objawy stopy cukrzycowej to m.in.:
sucha i pękająca skóra na piętach i w przestrzeniach między palcami,
uczucie drętwienia, mrowienia i pieczenia w obrębie stóp,
zmiana koloru stóp na blady – to efekt zaburzonego krążenia,
deformacja paznokci,
zanik czucia występujący miejscowo,
zanik owłosienia na stopie,
nadmierne rogowacenie naskórka,
modzele (zgrubienie przypominające duży odcisk) na podeszwie stopy,
trudno gojące się skaleczenia i rany.
W przypadku wystąpienia tego typu objawów nie warto czekać, aż pojawią się owrzodzenia. Zaniedbanie i brak leczenia może prowadzić do znacznej deformacji stopy, a w konsekwencji nawet do jej amputacji. Wczesne rozpoznanie problemu pozwala jedynie zahamować rozwój stopy cukrzycowej. W przeciwieństwie do stanu przedcukrzycowego nie da się cofnąć tego procesu.
Jak wygląda stopa cukrzycowa?
Ze stopą cukrzycową wiąże się cały zespół dolegliwości, a do tego dochodzi jeszcze nieestetyczny wygląd. W zaawansowanym stadium cukrzycowego powikłania kończyna jest zdeformowana, pojawiają się na niej owrzodzenia oraz otwarte rany, które się nie goją. Naskórek jest zrogowaciały, pięty pękają, a oprócz tego dochodzi do znacznej deformacji paznokci. Wrzody w kolorze czarnym, żółtym lub ciemnobrązowym to oznaka martwicy tkanek i informacja dla chorego, że jedynym ratunkiem może okazać się amputacja.
Stopa cukrzycowa – leczenie
Leczenie stopy cukrzycowej to skoordynowane działanie wielu specjalistów – diabetyka, podologa, chirurga, chirurga naczyniowego i fizjoterapeuty. Najważniejszym krokiem, aby zatrzymać rozwój tej przypadłości, jest ustabilizowanie poziomu glukozy we krwi. Pomoże w tym dieta cukrzycowa. Jadłospis na 7 dniLink otwiera się w nowej karcie nie tylko dostarczy organizmowi niezbędnych składników, ale pozwoli także cieszyć się doskonałym smakiem potraw.
W przypadku stwierdzenia martwicy tkanek konieczna jest interwencja chirurga, który oczyści rany i usunie martwe komórki. Zakażenie leczone jest antybiotykoterapią oraz stosowaniem specjalnych opatrunków. Gojeniu ran sprzyja także dostarczanie organizmowi odpowiednich składników odżywczych w postaci np. nutridrinków. Oprócz tego chory powinien oszczędzać stopę i stworzyć jej odpowiednie warunki do wygojenia się ran. W procesie leczenia ważną rolę może odegrać również szewc, ponieważ stopa cukrzycowa wymaga odpowiedniego obuwia.
Stopa cukrzycowa – profilaktyka
Aby zapobiec powstaniu stopy cukrzycowej, trzeba przede wszystkim kontrolować poziom cukru we krwi i dążyć do jego wyrównania. Pomogą w tym zalecone środki farmakologiczne i odpowiednio zbilansowana dieta. Dlatego warto wiedzieć, jakie owoce można jeść przy cukrzycy, aby nie dopuścić do powstawania groźnych powikłań. Trzeba wybierać przede wszystkim produkty o niskim indeksie glikemicznym, które powodują stopniowy wzrost cukru we krwi i dają poczucie sytości przez długi czas.

Lekarz, absolwentka Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Doświadczenie zdobywała, pracując w Klinice Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Uniwersyteckiego Szpitalu Klinicznego w Białymstoku. W pracy z pacjentem stara się zawsze indywidualnie podejść do jego problemu oraz, korzystając ze swojej wiedzy i doświadczenia, postawić właściwą diagnozę. Aby skutecznie pomagać pacjentom, systematycznie podnosi swoje kwalifikacje, biorąc udział w licznych szkoleniach i konferencjach naukowych.
lek. Agnieszka ŻędzianZobacz artykuły tego autoraPodziel się z innymi
Udostępnij artykuł w social-mediach.
Facebook - Link otwiera się w nowej karcieInstagram - Link otwiera się w nowej karcieTwitter - Link otwiera się w nowej karcieŹródła:
E. Dounis i in., Atlas stopy cukrzycowej, Wydawnictwo Medyczne Urban&Partner, Wrocław 2012.
W. Karnafel, Profilaktyka stopy cukrzycowej. Praktyczne rady, Oficyna Wydawnicza Medyk, Warszawa 2018.
E. Pańkowska, Cukrzyca Personalizacja terapii i opieki nad pacjentem, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2017.
I. Radecka i in., Cukrzyca. Wszystko, co musisz wiedzieć, żeby planować zdrowe życie, Wydawnictwo Harde, Warszawa 2022.
J. Tatoń, Stopa cukrzycowa, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 1987.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych na stronie zdrowie.nn.pl należy skonsultować ich treść z lekarzem. Zdrowie.nn.pl dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów była najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.