Dieta na potencję - co jeść, aby poprawić erekcję?
Życie seksualne jest jedną z podstawowych potrzeb każdego człowieka. Na skutek niektórych chorób przewlekłych, prowadzenia niezdrowego stylu życia oraz czynników genetycznych może dojść do zaburzeń w osiągnięciu wzwodu, co zmniejsza jakość życia seksualnego. Badania wykazały, że ogromne znaczenie ma odpowiednia dieta. Przekonaj się, co jeść, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia zaburzeń erekcji.

Czym jest zaburzenie erekcji?
Zaburzenia osiągnięcia wzwodu (np. niepełny wzwódLink otwiera się w nowej karcie) najczęściej kojarzone są z podeszłym wiekiem. Okazuje się jednak, że problemy z utrzymaniem erekcji dotyczą coraz młodszych mężczyzn, nawet tych ok. 30. roku życia. Zaburzenia erekcji to niezdolność zarówno do osiągnięcia, jak i utrzymania wzwodu, co uniemożliwia odbycie współżycia płciowego.
Kłopoty ze wzwodem dotyczą coraz większej populacji mężczyzn na całym świecie. Zgodnie z przewidywaniami specjalistów do 2025 roku będzie doświadczało ich ponad 322 miliony panów.
U podłoża patogenezy zaburzeń erekcji leży niewystarczająca produkcja tlenku azotu (NO) przez śródbłonek naczyniowy. NO jest odpowiedzialny za rozszerzenie naczyń krwionośnych ciał jamistych, a co za tym idzie wzwód penisa.
Dowiedz się, czym jest priapizm i jak postępować w przypadku długotrwałego wzwodu prąciaLink otwiera się w nowej karcie.
Przyczyny zaburzenia erekcji
Naukowcy i lekarze podkreślają, że bardzo dużą rolę w rozwoju schorzenia odgrywa dieta. Pod pojęciem nieprawidłowego żywienia rozumie się tutaj przede wszystkim spożywanie zbyt dużej ilości cukrów prostych, a także tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, głównie nasyconych kwasów tłuszczowych. To od zmiany diety powinna rozpocząć się poprawa jakości życia seksualnego i profilaktyka zaburzeń erekcji.
Innymi przyczynami zaburzeń erekcji mogą być m.in.:
miażdżyca i inne choroby układu sercowo-naczyniowego, w tym nadciśnienie tętnicze,
cukrzyca,
choroby tarczycy,
ekspozycja na długotrwały stres,
urazy rdzenia kręgowego,
długotrwałe przyjmowanie niektórych leków, w tym np. hormonalnych,
otyłość,
palenie papierosów,
nadużywanie alkoholu,
stwardnienie rozsiane,
konflikty w relacjach międzyludzkich,
Jak zwiększyć testosteronLink otwiera się w nowej karcie u mężczyzn? Jeśli problemy z erekcją przedłużają się, konieczna jest wizyta u specjalisty i wykonanie szczegółowych badań. Niemniej warto zwrócić uwagi na tzw. czynniki modyfikowalne, które mogą leżeć u podłoża zaburzenia. Konieczna może okazać się zmiana stylu życia, w tym porzucenie szkodliwych używek (papierosów, alkoholu), ograniczenie bodźców stresowych, a przede wszystkim wprowadzenie odpowiedniej diety.
Przeczytaj więcej: Badanie męskich hormonów – kiedy i dlaczego warto je wykonać?Link otwiera się w nowej karcie
Dieta na problemy z erekcją
Jak poradzić sobie z problemami z erekcją i zwiększyć libido? Warto zacząć od sposobów niefarmakologicznych. Badania naukowe wykazały, że warto spożywać znacznie więcej antyoksydantów, w tym przede wszystkim glutationu. Jest on kofaktorem tlenku azotu. Niestety, stres oksydacyjny znacznie zmniejsza jego poziom. Dużo antyoksydantów znaleźć można m.in. w borówkach, ciemnej czekoladzie, zielonej herbacie, granacie i czerwonym winie. Przeciwutleniacze chronią tlenek azotu przed rozpadem, przez co poprawiają stan naczyń krwionośnych. W diecie mężczyzny chcącego zadbać o jakość swojego życia seksualnego nie powinno zabraknąć izoflawonów. Ich źródłem są m.in. szpinak, soczewica, koniczyna czerwona i rośliny strączkowe.
Nadal dyskusyjną kwestią pozostaje zależność między spożyciem produktów sojowych a stężeniem testosteronu i dehydroepiandrosteronu (DHEA). Zgodnie z najnowszymi badaniami fitoestrogeny zawarte w produktach sojowych mogą powodować zaburzenia erekcji.
Jak zwiększyć testosteron u mężczyzn za pomocą diety? Pomocna może okazać się kuchnia śródziemnomorska. Charakteryzuje się ona spożyciem dużej ilości owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych, a ograniczeniem podaży czerwonego mięsa i produktów mlecznych, a także wysokotłuszczowych. Mieszkańcy okolic Morza Śródziemnego cieszą się długim życiem, niską częstotliwością występowania nadciśnienia tętniczego i innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Oprócz właściwej diety konieczne jest zachowanie aktywności fizycznej, najlepiej codziennej. Nie musi być ona bardzo intensywna, jednak ważne, aby była systematyczna.
Znaczenie witaminy D w zachowaniu erekcji
Niedobór witaminy D jest jednym z czynników ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, które mogą skutkować zaburzeniami erekcji. Witamina ta wpływa bowiem na elastyczność tętnic, a także zachowanie prawidłowego stężenia białka CRP odpowiedzialnego m.in. za funkcję śródbłonka naczyń.
Wyniki badań wykazały, że suplementacja dużych dawek witaminy D (10000 jm. dziennie) zmniejsza poziom cukru we krwi i obniża ryzyko występowania insulinooporności (w porównaniu z grupą badanych przyjmujących placebo). Witamina D została sprawdzona również u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym. Zmniejsza ona jego wartość i moduluje aktywność układu renina-angiotensyna. Badacze zaobserwowali też pozytywną korelację między suplementacją witaminy D a obniżeniem ryzyka udaru mózgu i ataków serca.
DietyDbamy o Twoje zdrowie – także poprzez rzetelne informacje. Dlatego artykuły na naszej stronie są tworzone przez zespół specjalistów: lekarzy, fizjoterapeutów, dietetyków oraz doświadczonych redaktorów medycznych.
Nasi eksperci nie tylko dzielą się wiedzą teoretyczną – przekazują też praktyczne wskazówki oparte na swoim doświadczeniu zawodowym. Piszą o tym, co naprawdę ważne dla Twojego zdrowia: od profilaktyki, przez diagnostykę, po metody leczenia.
Stawiamy na przejrzystość, dlatego pod każdym artykułem znajdziesz bibliografię i źródła. W ten sposób wspieramy Cię w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących Twojego zdrowia.
Redakcja NNZobacz artykuły tego autoraPodziel się z innymi
Udostępnij artykuł w social-mediach.
Facebook - Link otwiera się w nowej karcieInstagram - Link otwiera się w nowej karcieTwitter - Link otwiera się w nowej karcieŹródła:
K. Okręglicka, Ż. Skwierczyńska, K. Wiśniewska, Rola wybranych czynników żywieniowych w zaburzeniach erekcji, „Seksuologia Polska” 2016, t. 14, nr 2, s. 79–87.
Z. Zdrojewicz, P. Biega, J. Rychter. Zaburzenia erekcji a choroby układu krążenia, „Seksuologia Polska” 2013, t. 11, nr 11, s. 29–39.
A. Barassi, R. Pezzilli, G.M. Colpi i wsp. Vitamin D and erectile dysfunction, „The Journal of Sexual Medicine” 2014, nr 11, s. 2792–2800.
R. Ramírez, J. Pedro-Botet, M. a Garcí i wsp., Erectile dysfunction and cardiovascular risk factors in a Mediterranean diet cohort, „Journal of International Medicine” 2016, nr 46, s. 52–56.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych na stronie zdrowie.nn.pl należy skonsultować ich treść z lekarzem. Zdrowie.nn.pl dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów była najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.